Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü, her virüsün her canlı varlığını etkilemediğini belirterek, ‘Süngerlerin üç saatte virüsleri yüzde 94’e kadar azalttığı’ ifade edildi
Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nde (NIOZ) çalışan deniz ekolojisti Jennifer Welsh tarafından yürütülen yeni bir çalışma yayınlandı. Çalışmada her virüsün her canlı varlığını etkilemediği belirtildi. Welsh ve ekibi yeni çalışmalarında, “Virüsler, deniz gibi yerlerde en sık rastlanan biyolojik varlıklar ancak ekolojik süreçlerdeki büyük rollerine rağmen taşıyıcı olmayan endemik hayvanların virüsleri ortadan kaldırmasıyla ilgili çok az şey biliyoruz” açıklamasında bulundu. Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde taşıyıcı olmayan birkaç tür deniz canlısının, virüsleri kendi su ortamlarından nasıl uzaklaştırdığı araştırıldı. Bunu ya aktif avlanmayla ya da süzerek beslenenler sayesinde veya virüs ve taşıyıcısı arasında fiziksel bir duvar görevi gören canlılar vasıtasıyla gerçekleştiriyorlar.
En başarılı olan süngerler
Deneye tabi tutulan 10 hayvan arasında yengeçlerin, midyelerin, istiridyelerin ve süngerlerin virüsleri azaltmada en etkili canlılar olduğu anlaşıldı. Welsh, “Deneylerimizde süngerlerin üç saatte virüsleri yüzde 94’e kadar azalttığını gördük. Tam bir günün sonunda ise bu sayı yüzde 98’e yükseldi. Diğer bir deneyde ise virüslerin ortadan kaldırılışının ne kadar hızlı ve etkili olduğunu gördük. Suya 20 dakikada bir yeni virüsler eklememize rağmen süngerler virüsleri ortadan kaldırmada hala son derece başarılıydı. Yengeçler 24 saatte yüzde 90 oranıyla en etkili ikinci canlılardı. Yengeçleri yüzde 43’le midyeler ve sonra da yüzde 12’yle istiridyeler takip etti” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ