Muğla Çıtlık’ta odun baskısını azaltmak iddiasıyla sürdürülmek istenen ağaç kesimine tepki
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Taşkesiği mevkiinde ağaç kesme faaliyeti yurttaşların ve milletvekillerinin çabası ile 9 Nisan’da tamamen durdurulmuş, Muğla Çevre Platformu’nun çağrısı ile kesim ihalesinde şaibeli ilişkiler olduğu belirtilerek projenin iptali talep edilmişti. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü de 10 Nisan’da yayınladığı basın açıklamasında itirazlara yanıt vermişti. MUÇEP yaptığı açıklamasında ise yapılan açıklamanın çelişkili olduğunu kaydederek, projenin iptal edilmesini istedi.
Ekonomiye feda ediliyor
MUÇEP’in yayınladığı yazılı açıklamada, “Bizler de bölge halkı olarak yüzlerce yılda oluşan bir orman ekosistemini yok edecek böylesi bir uygulamanın doğru olmadığını, bunun ekolojinin ekonomiye feda edilmesi olduğunu defalarca dile getirdik. Bilim insanlarından bu açıklamanın gelmesi bizleri haklı çıkarmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019-2023 Stratejik Planı’nın 45. sayfasında yer alan “Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır” ifadesinin, OGM’nin kendi stratejisi ile çelişmektedir denildi. Açıklamada ağaç kesimlerinin tamamen sonlandırılması için başlatılan kampanyada toplanan 25 binden fazla imza sahipleri olarak Endüstriyel Plantasyon Projesinin iptal edilmesi istendi.
‘Verimli ormandan uzak’
Çıtlık ormanında yapılmak istenen ağaç kıyımıyla ilgili konuşan Ormancılar Derneği Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır. Bu nedenle odun üretimi bakımından verimsiz ormanlarda veya açık alanlarda hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla odun üretimini arttırarak, doğal ormanlar üzerindeki odun üretimi baskısı azaltılmaya çalışılır. Orman rejimindeki alanlarda endüstriyel plantasyona uygun alanlar daha detaylı çalışma ve belirli bir proje çerçevesinde; arazi gezilerek, doğal verimli ormanlardan uzak durularak belirlenir. Ayrıca; uygun tarım alanlarında veya açık alanlarda hızlı gelişen türlerle ağaçlandırma yapılır” diye belirtmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ