Tarım Orkam Sen Merkez Yönetim Kurulu basın açıklamasında bulunarak, ‘Çiftçiler, üreticiler ve mevsimlik tarım işçilerinin durumu kadar, kapıda bekleyen tarımsal kriz de endişe vericidir’ dedi
Tarım Orkam Sen Merkez Yönetim Kurulu basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Hükümetin bu güne kadar açıkladığı bütün önlem paketlerinde çiftçiler, üreticiler ve mevsimlik tarım işçileri görmezden gelinmiş, yok sayılmışlardır! Çiftçiler, üreticiler ve mevsimlik tarım işçilerinin durumu kadar, kapıda bekleyen tarımsal kriz de endişe vericidir. Yaklaşan dikim ve hasat işinde çalışacak mevsimlik tarım işçisi sayısında bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle ciddi bir düşüş olacağı görülmektedir. Mevsimlik tarım işçileri, herhangi bir sosyal güvenceden ve sigortadan yoksun bir şekilde, çok az bir yevmiye ile 4-5 ay çalışarak bir yıl boyunca geçinmek zorunda kalmaktadırlar. 10-15 kişilik çadırlarda, bebekten yaşlısına kötü koşullarda kalmalarının yanı sıra çok kötü şartlarda ulaşımları sağlanmakta, bu nedenle birçoğu trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir” diye belirtildi.
Gıda krizinin önüne geçilmeli
Açıklamanın devamında, “Yeterli tedbir alınmazsa, virüs mevsimlik tarım işçiler ve çiftçiler arasında da yayılacaktır. Bu nedenle çiftçilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin koronavirüs önlemleri kapsamında sağlıklarını koruyacak başta gerekli hijyen şartları olmak üzere asgari çalışma koşulları sağlanmalıdır. Bu nedenle, iktidara çağrıda bulunuyoruz; Hijyen ve taşıma maliyetleri gözetilerek devlet desteği sağlanmalıdır. Çiftçinin ürününün tarlada kalmayacağının garantisi verilmelidir. Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarında indirim sağlanmalıdır. Çiftçilerin kredi anapara ve faiz ödemeleri faizsiz olarak ertelenmelidir. Sokağa çıkma yasağının son saatte ilan edilerek milyonların enfekte olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılması örneğinde olduğu gibi yaşanacak gıda krizine karşı alınacak tedbirler de zamana bırakılmamalıdır. Çiftçi sağlığı tedbirleri ile birlikte tarımsal üretimi devam ettirecek tedbirlerin zaman kaybetmeden alınması ile hem salgının yayılmasının hem de olası gıda krizinin önüne geçilmiş olacaktır” ifadeleri yer aldı.
EKOLOJİ SERVİSİ