Galataport’ta çalışırken salgın nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen Dev Yapı-İş Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz, bir hafta önce gazetemize konuşmuştu: Risk altındayız!
Reyhan Hacıoğlu/Yadigar Aygün
Virüs salgını altında çalıştırılmaya devam eden işçiler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Birçok şantiyeden koronavirüs haberleri gelirken, hiçbir önlem alınmadığı gibi risk grubunda olan işçiler ise can veriyor. 24 Mart’ta gazetemize konuşan ve risk altında olduklarını, önlem alınması gerektiğini belirten DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Avrupa Yakası temsilcisi Hasan Oğuz tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kalp krizinden yaşamını yitirdiği belirtilen Oğuz için koronavirüs şüphesi de var. Oğuz bir hafta önce gazetemize yaptığı açıklamada virüs için uyarmış ve “Risk altındayız” demişti.
Test negatif ama
7 Nisan günü kalp krizi tanısıyla hastaneye kaldırılan Oğuz Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un verdiği bilgiye göre, 9 Nisan’da yapılan test sonucunda covid-19 olmadığı belirtildi. Ancak Oğuz’un tomografisinde virüs şüphesi çıkması ile Covid-19 tedavisi gördüğünü söyledi.
‘Klinik bulgu pozitif’
Karabulut, Oğuz için klinik olarak Covid-19 değerlendirmesi yapıldığını söylerken, yaşananlara tepkisini ise şöyle dile getirdi: “Salgınının ilk gününden itibaren çağrı yaptık. Önlem alın, zorunlu olmayan işletmeleri kapatın, yaygın test yaparak ücretli izin verin diye. Ama patronlar ve siyasi iktidar kârlarını düşünerek işçiler ölümüne çalışsın dedi. Çarklar durmayacak üretim devam edecek dediler. Bu şantiyede daha önce 4 pozitif çıktı arkadaşımız bulaşıcı hastalık dolayısıyla yaşamını yitirdi. Sorumlusu önlem almayarak bir yandan evde kal çağrıları yaparken işçileri ölümüne çalıştıranlardır.”
‘Virüs çıkmasına rağmen’
Oğuz için düzenlenen ölüm raporunda ise ölüm sebebine “bulaşıcı hastalık” diye yazılması dikkat çekti. Sendika tarafından yapılan açıklamada da şunlar denildi: “Hasan Oğuz, 20 Mart günü işçilerin COVID-19’a karşı hiçbir önlem alınmadığı gerekçesiyle iş bıraktığı Galataport şantiyesinde çalışıyordu. Şantiyede 3 Nisan günü 4 pozitif vaka çıkmasına rağmen üretin durdurulmamış, işçiler çalışmaya zorlanmıştı. Hasan 7 Nisan günü kalp krizi geçirdi. Tüm belirtileri COVID-19’du ve o yönde tedavi uygulandı. Hasan’ın raporlarında ölüm sebebi olarak ‘bulaşıcı hastalık’ yazıyor” denildi.
Risk grubunda
Oğuz’un raporunda açıkça Covid-19 yazmasa dahi birçok uzman özellikle kalp hastalarının risk altında olduğunu sık sık belirterek, bu risk grubunun çalıştırılmaması gerektiğini belirtiyor. Yine uzmanlar, “Dokulara oksijen ulaştırmak için daha çok çalışması gereken hastalıklı bir kalp etkilenecektir. Bu, kalbin etkin bir şekilde pompalama problemleri yaşadığı kalp yetmezliği olan biri için sorunları daha da kötüleştirebilir” uyarısında bulunuyor.
‘Daha fazla Hasan katletmeyin’
“Öfkemiz üzüntümüzden büyük!” denilen sendika açıklamasında şunlar dile getirildi:”
- Soruyoruz, bu salgın günlerinde Galataport inşaatına devam etmek çok mu gereklidir?
- Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen iş neden tatil edilmemiş, işçilere neden test yapılmamıştır?
- Şu andan itibaren yapılması gerekenler son derece nettir. Aklın, bilimin ve gerçeğin karşısında daha fazla durmayın, Hasan’ın canına kıydınız, daha fazla Hasan’ları katletmeyin!
- Hasan gibi nice genç arkadaşlarımızın çalıştığı bu şantiye derhal mühürlensin, tüm işçilere ücretli izin verilsin!
- Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen işe devam kararı veren tüm yöneticiler ve buna cevaz veren siyasi iktidarın temsilcileri yargılansın!”
‘Hepimiz çok kızgınız’…
Henüz 33 yaşında olan Oğuz ise gazetemize 24 Mart’ta yaptığı açıklamada yeterli önlem alınmadığını ve risk altında olduklarını vurgulayarak şunları söylemişti: “Bizim şantiyede termal kamera koyuldu işçiler denetleniyor hasta veya değil, kaşık çatal kâğıt içine koyuldu, ekmekler kapalı oldu pakette dezenfeksiyon yapılıyor. Tuvalet ve banyo temizliği arttı. Yeterli kadar tedbir alınmazsa ve durum kötüye giderse iş bırakma veya grev benzeri tepkiler olacaktır. İşsizlik sektörde artacak. Bazı arkadaşların memlekete gittiğini duyuyoruz. Bazıları durum kötüye giderse şantiyelerinde kapanacağını ve işsiz kalacağını düşünüyor. Bazılarımız süreci nasıl atlatabiliriz diye düşünüyor. Açıklanan ekonomik paketi herkes olmasa da gündemi yakından takip edenler konuşuyor. Bu durumdan çok rahatsızlık duyuyorlar. Tepkileri var hepimiz çok kızgınız bu duruma zaten bildiğimiz gerçeği sürekli onaylamış oluyorlar. Birlikte hareket etmeliyiz tek çare bu bence. Birlikte hareket etmezsek en çok zararı biz göreceğiz. Hem ekonomik hem psikolojik hem sağlık açıdan. Herkes bulunduğu her yerde bunu dillendirmeli bu konuda ortak hareket edilmesi gerektiğini söylemeli. Bu dönemi birlikte hareket ederek sağlıklı atlatabileceğimizi konuşmalıyız.”