Koronavirüs salgınıyla doğanın insanlara son sinyali olabileceğini belirten Çevre Mühendisi Cihan Ersoy, koronavirüsün ortaya çıkmasında küresel ısınmasın etkili olabileceğini söyledi
Koronavirüs (Kovid-19) salgını yayılmaya devam ederken, bir taraftan da salgın sonrasında dünyaya, doğaya, ekonomiye ve yaşama etkisi üzerinde teoriler üretilmeye devam ediliyor. Çevre Mühendisi Cihan Ersoy, salgının ortaya çıkışını ve sonraki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Doğanın talanını kapitalist sistemin uyuklamalarından biri olarak tanımlayan Ersoy, salgının yayılmasını ise toplumların vereceği tepkiyle ilişkilendirdi.
Koronavirüs ve küresel ısınma arasındaki ilişki
Dünyanın koronavirüse hazırlıksız yakalandığını ifade eden Ersoy, Kovid-19’un insan eliyle yaratılmasının pek mümkün olmadığını ve salgının ortaya çıkmasında küresel ısınmasın etkili olabileceğine dikkat çekti. Ersoy, “Bulutlar virüsü taşıyor olabilir. Çünkü küresel ısınmayla dünya yüzeyine çarpan güneş ışınları, atmosfer içindeki gazlara çarparak, tekrar dünyanın yüzeyine yansır ve böylece atmosferi ısıtmış olur. Atmosferin ısınmasından okyanuslar ve denizler de nasibini alır. Kalkan su buharı miktarı artar. Yoğunlaşan su buhar da küresel ısınmayı tetikleyecek bir etkiye sahip olur. Bu belli bir oranda yükseldiğinden atmosferin üst katmanlarından bulunan virüs ya da bakterilerin taşınabileceği ya da ölmeyeceği yoğunluk oluşur. Belli bir yoğunluğa gelirse, bakterileri taşıyabilecek kadar kütle kazanırlar. Bakteri taşıyorsa virüsü hayli taşır. Çünkü virüsler bakterilerden çok daha küçük. Küresel ısınmanın bu denli pandemileri tetikleyeceği bu yüzden ihtimal dahilinde” diye konuştu.
‘Bize bir sinyal’
Salgının, doğanın insanlara son sinyali olabileceği yönünde bir uyarı olduğunu da sözlerine ekleyen Ersoy, şöyle devam etti; “Salgınların ekosistemin bize verdiği bir sinyal olduğu malum. Artık insanları ekosistemin içinde yaşatabilmek için yapmamız gereken işler var. Bunların bir an önce yapılması gerekir. Atmosferdeki gaz yoğunluğunu azaltmak, fosil yakıtların bir an önce terk edilmesi gerekli. Salgınla Hindistan İndu Nehrinin kaynak olarak beslendiği buzullar tekrardan oluşmaya başladı. Nedeni ise fosil yakıt kullanımının azalması. Bu bize bir sinyal. Doğa bize diyor ki, ‘insansınız anlıyorum ama kendinize gelin’. Dolayısıyla bu salgın doğanın bize son sinyali olabilir.”
ANKARA