İnfaz düzenlemesinde Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazetelerin cezaevlerine alınmasını öngören yasada AKP değişikliğe giderek, sınırlamadan vazgeçti
Meclis Genel Kurulu’nda infaz yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Teklifin 30 maddeden oluşan birinci bölümü dün tamamlandı. Birinci bölüm üzerinde muhalefetin verdiği 90 değişiklik önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Teklifin ikinci bölümü üzerinde görüşmelerde ise ilk değişiklik 32. maddede yapıldı. AKP ve MHP’nin teklifi Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazetelerin cezaevlerine alınmamasını öngörüyordu. Muhalefet buna tepki gösterdi, muhalif olarak nitelenen Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Yeni Yaşam gibi gazetelerin Basın İlan Kurumu’ndan reklam almasının bir şekilde yasaklanarak cezaevlerine sokulmayacağı, bunun kabul edilemeyeceği ifade edildi. İtirazlarda kamu denetiminden geçmiş yayınlarla ilgili başka bir sebep ileri sürülerek yasaklama getirilemeyeceği belirtildi.
AKP değişiklik önergesi verdi
İtirazlar üzerine AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve AKP’li bazı milletvekilleri imzasıyla değişiklik önergesi verildi. “Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli veya süresiz yayınlar ile Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler ceza infaz kurumuna kabul edilmez” maddesine, “Ancak ilan ve reklamın geçici süreyle kesilmesi hali, bu hükmün dışındadır” ifadesi eklendi.
Değişiklik önergesinin gerekçesinde, “Önergeyle, 2/1/1961 tarihli ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun kapsamında resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunup da anılan kanunun 49. Maddesi hükmü uyarınca yetkili makam tarafından müeyyide uygulanması ve bu çerçevede geçici süreyle ilan ve reklamın kesilmesi durumunda ilgili gazetenin geçici süre içinde de ceza infaz kurumuna kabul edileceği hükmü getirilmiştir” denildi.
ANKARA