Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, taşeron ve 4D kadrosunda olan sağlık emekçilerinin risk altında olmasına rağmen aynı haklardan yararlanamadığını vurguladı
Geçen yıl taşeron çalışanlara ilişkin yapılan düzenleme sonrası hastanelerde teknik, röntgen, tıbbi sekreter gibi görevlerde bulunan sağlık emekçileri 4D kadrosuna alındı. 4D kadrosunda emekçiler koronavirüs (Covid-19) döneminde “tavandan verilecek primler” gibi birçok haktan yararlanamıyor. Ancak hastalarla birebir temas halinde olan 4D kadrosu emekçiler, doktorlar ve hemşirelerden yer yer daha fazla risk altında bulunuyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı
, Mezopotamya Ajansı’a (MA) konuya ilişkin değerlendirme yaptı.
Tüm sağlık emekçilerinin aynı risk grubunda olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, “Taşeron siteminde olup 4D kadrosuna geçen sağlık çalışanları, sağlık sistemini destekleyici arkadaşlardır. Hastanın karşılanması, beslenmesi, temizliği ve taburcu edilmesine bu arkadaşlarımız bakıyor. Birebir hastayla temas halindeler. Risk grubundalar ama sağlık çalışanı statüsünde değiller ve birçok haktan yararlanamıyorlar” dedi.
‘Sağlık çalışanları korunmalı’
Toplumun sağlığı için sağlık çalışanlarının korunması gerektiğini belirten Yalçınkaya, “Binalar, ekipmanlar halka sağlık hizmeti sunmuyor, hizmeti üreten sağlık emekçileridir. Tüm sağlık çalışanları salgınla beraber şunun farkına vardılar; ‘evet temizlikçisinden, hemşiresine, yemekhane görevlisinden hekime kadar biz aynı gemideyiz.’ Görüşü ne olursa olsun, neye inanırsa inansın emekçiler arasında birliktelik oldu” sözlerini kullandı.
Sağlık çalışanları arasındaki ayrımcı uygulamalara son verilmesini isteyen Yalçınkaya, “Bizim talebimiz tavandan ödemelerin değil herkese çift maaş verilmesidir. Bu daha eşitlikçi olur. Koruma ekipmanlarından sıkıntılar var ama asıl sıkıntı sağlık sisteminin piyasalaşması, siyasallaşması ve rant gözüyle bakılması” dedi.
ANKARA