Koronavirüs salgınına karşı halkın ihtiyaçları hükümet tarafından karşılanmayınca dayanışma ağları kuruldu. Ağların gönüllüleri, yardım talep edenlerinin de yardım etmek isteyen çok sayıda insanın olduğunu söyledi
Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı hükümetin aldığı tedbirleri yetersiz bulan yurttaşlar tarafından kurulan dayanışma ağlarıyla dar gelirli ve 65 yaş üstü kişilerin ihtiyaçları karşılanıyor. “Dayanışma Yaşatır” şiarıyla kentin 16 ayrı noktasında kurulan ağlarla, yurttaşlara bir yandan gıda, temizlik ve dezenfektan yardımı yapılıyor, Her gün yeni gönüllülerle büyüyen ağlara kentte bulunan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda meslek odası da destek veriyor. Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer gibi ilçelerinde kurulan ağlar Avrupa yakasının, Kadıköy’deki ağlar ise Anadolu yakasındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyor. Yakın zamanda bu ağlara yenileri eklenmesi planlanırken, ağ gönüllüleri dayanışmanın daha fazla büyütülmesi çağrısında bulundu.
‘Dayanışmayı genişletiyoruz’
Salgının baş gösterdiği zamanlarda çalışmalara başladıklarını belirten ağ gönüllülerinden Rahim Noz, ilk olarak evden çıkamayan 65 yaş üstü risk gurubunda olan yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Çalışmalarının her geçen gün genişlediğini ifade eden Noz, “Kadıköy ilçesinde kafe ve barların yoğun olduğu bir yer ve dolayısıyla çalışanların da yarım gün çalışmak zorunda kalıyor. Salgınla birlikte binlerce insan çalışamaz duruma geldi. Bizler ‘dayanışma yaşatır’ sloganı ile bir araya geldik ve tam da bu noktada dayanışmayı genişletiyoruz” dedi.
Kısa sürede ciddi destek
Ekonomik durumu iyi olmayan herkese gıda yardımında bulunduklarını dile getiren Noz, Ümraniye’den Kartal’a kadar birçok ilçeye ulaştıklarına işaret ederek, “Dayanışma ağları genişledikçe isteklere yetişmememe gibi durumla karşılaştık. Gazi, Maltepe, Kartal, Sarıyer, Sancaktepe, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Fatih ve diğer ilçelerde de bu ağlar kuruldu. Her ilçede kurulan ağlar bir birleri ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu. Dayanışma ağının çok kısa süre içinde ciddi destek gördüğünü ifade eden Noz, “Sosyal medya hesapları üzerinden kısa sürede bin 500 gönüllüye ulaştık ve bu gönüllüler hem yardım topluyor hem de dağıtıyor” dedi.
Destek çağrısı
Destek çağrısında bulunan Noz, son olarak şunları söyled: “Biz sosyal mesafeyi sıfırlamayı hedefliyoruz. Çünkü sosyal mesafe ile fiziki mesafeyi ayırt etmek lazım. Biz sosyal mesafeyi daha sıklaştırıp fiziki mesafeyi daha da açacağız. Tek ihtiyacımız olan şey sosyal olarak insanların yalnız olmadığını göstermek. Gönüllülük temelinde bu işin yapılması çok zor o yüzden durumu iyi olanlardan gıda, dezenfektan, temizlik malzemeleri talebinde bulunuyoruz.”
Her yerden talep
Gönüllülerden Cemre Can ise, dayanışma ağının çok hızlı büyüdüğüne işaret ederek, çalışmalarla insanların dayanışmaya ihtiyacı olduğunu gördüklerini ifade etti. Yardım talep edenlerin çok fazla olduğunu ancak yardım etmek isteyenlerin de çok fazla olduğunu dile getiren Can, “Yardım taleplerinin ilk önceleri tanıdıklarından geldiğini ancak dayanışma ağımız hiç tahmin etmeyeceğimiz yerlere ulaşmış ve çağrı telefonlarımız sürekli çalıyor. Çankırı gibi illerden de çağrı alıyoruz. Oralarda dayanışma ağları varsa oraya yönlendiriyoruz yoksa kendimiz yolluyoruz” diye konuştu. Herkesin kendini tamamen izole etmesinin çok zor olduğunu ifade eden Can, şunları söyledi: “Devletin bu anlamda daha ciddi adımlar atması gerekir. Devlet herkesin geçinme, barınma ihtiyacını sağlarsa ülkede bir izolasyon sağlayabilir. Ama bunu yapmazsa insanların ciddi ihtiyaçları var ve bunları karşılamak için dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Devlet bu ihtiyaçları karşılamıyor dolayısıyla insanların kendilerini bu şartlar altında izole etmesi çok zor. Bizler dayanışma ürünlerini dağıtırken, sürekli farklı yerlere gidiyoruz. Aynı yerlere sürekli aynı kişiler gitmiyor.”
Kaynak: MA