Milyonlarca insanı kıtlık tehlikesi ile yüz yüze getirecek olan çekirge istilası, ‘son 70 yılın en büyük felaketi’ olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar beklenen ikinci dalganın bir öncekinin 20 katı olacağını söylüyor
Afrika’da kıtlığa yol açacak olan çekirge istilası, koronavirüsü salgınından haftalar önce ortaya çıkmıştı.
Türkiye’ye de dayanmış durumda olan ve iklim değişiminin önemli sonuçlarından biri olarak görülen çekirge istilası sonucu sadece Kenya’da bir gün içinde 85 milyon kişiyi besleyebilecek tarımsal üretimi yok oldu.
İstilanın ana nedeni okyanus akıntılarına bağlı olarak değişen iklim koşullarına bağlanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre yaklaşık 800 milyon kişinin gıdaya ulaşımı tehdit altında.
Euronews’ten Mustafa Bag’ın haberine göre, Afrika’daki bazı ülkelerde yayılan çekirge istilası, son 70 yılın en büyük felaketi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca uzmanlar, ikinci dalga istilanın, bir öncekinin yaklaşık 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getiriyor.
Milyonlarca kişi risk altında
Somali’de milyarlarca çöl çekirgesi, mevsimsel yağışların ardından ortaya çıkarak yeni üreme alanı arayışı içerisinde girmiş durumda.
Savunmasız milyonlarca kişi risk altında. Ancak bölge halkları çekirge istilasıyla mücadele için bir araya gelmeleri halinde bu defa koronavirüsün yayılması riski ile de karşı karşıya kalıyor. Bu da kırsal kesimlerde yaşayanlar için ikinci bir tehdit anlamına geliyor.
‘Benzeri görülmemiş bir tehdit’
Ugandalı çiftçi olan Yoweri Aboket, ülkesinde herkesin konuştuğu öncelikli meselenin çekirgeler olduğunu söylüyor. Aboket, “Bazı insanlar çekirgelerin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Hatta kimileri Covid-19’un buraya ulaşacağına bile inanmıyor” diyor.
Çekirge salgınını kısmen iklim değişikliğiyle bağlantılı gördüklerini belirten FAO, bu durumun gıda güvenliği ve geçim kaynakları için “benzeri görülmemiş bir tehdit” olduğunu kaydetti.
‘Yeni sürüler ortaya çıkıyor’
BM Gıda Ajansı yetkilileri, yeni dalga çekirge istilasının bir öncekinin 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getirdi. Ayrıca kurumun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Doğu Afrika’daki mevcut durum son derece endişe verici… Kenya, Etiyopya’nın güneyi ve Somali’de artan sayıda yeni çekirge sürüleri ortaya çıkıyor.”
Koşullarının elverişli olması nedeniyle ikinci üreme süreci haziran ve temmuz sonu gibi yaşanacak. Bu da hasat mevsimiyle aynı döneme denk geleceği anlamına geliyor.
‘Virüs nedeniyle mücadele zorlaşıyor’
Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar, istila ile mücadeleyi zorlaştırıyor. Kenyalı yetkililer, koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların sınır ötesi seyahatleri yavaşlattığını ve böcek ilaçlarının teslimini geciktirdiği için de istila ile mücadelede zorlandıklarını ifade ediyor.
Kimileri, dünyanın diğer bölgelerindeki gelişmeler nedeniyle unutulduklarını ifade ediyor. Kenyalı çiftçi George Dodds, “Dünyanın geri kalanında yaşanan sorunlar yüzünden insanlar maalesef çekirgelerle ilgili sorunu unutuyorlar. Ama bu çok büyük ve çok gerçek bir sorun” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.
DIŞ HABERLER