Akciğer hastalıklarının yüksek olduğu Zonguldak’ta yurttaşlar, sağlık taramalarının yetersiz olduğunu belirterek, sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini istedi.
Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılma hızının kesilmesi amacıyla 30 büyükşehir ile beraber Zonguldak iline giriş çıkışlar 3 Nisan’da durduruldu. Zonguldak için sunulan gerekçelerin başında, şehirdeki akciğer kanseri oranının yüksek olması geldi. Şehre giriş çıkışların kısıtlanmasının ardından valilik genelgesiyle ilçeler arasın geçişler de kısıtlandı Zonguldak’ta yaşayan yurttaşlar bu durumu Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e değerlendirdi. Yurttaşlar hükümetin resmi sorumluluk almak istemediği için sokağa çıkma yasağını ilan etmediğini söyledi.
Karar geç alındı
Dükkanını kapattığı için 15 gündür çalışmadığını belirten berber Kemal Aktaş, şehre giriş çıkışların ve ilçeler arası geçişlerin kısıtlanmasını yetersiz bularak, kararın geç alındığını söyledi. Daha fazla geç kalınmadan sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, ancak bu kararın alınması ile salgının önlenebileceğini vurguladı.
Taramalar eksik yapılıyor
Zonguldak’ın dışında bir köyde oturduklarını dile getiren Aktaş, “Zonguldak’ın yaşlı bir nüfusu var. Aynı zamanda akciğer hastalıklarının çok yüksek olduğu bir il. Sağlık Bakanı şu kadar tarama yaptık diyor. Ama Zonguldak’ta yapılan bir şey yok. Mahallelerde, köylerde sağlık taraması yapılmıyor” dedi. Oturduğu mahallenin eski bir mahalle olduğunu belirten Aktaş, mahallelerine alışveriş yapabilecekleri araçların gelmediğini, temel gıda maddelerine ulaşamadıklarını, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini aktardı.
Fiili bir sokağa çıkma yasağı var
Zonguldak’ta kaldırımların polis tarafından kapatıldığını ve fiili bir sokağa çıkma yasağı uygulandığını dile getiren emekli öğretmen Ayhan Kiraz da, “Resmi olarak neden bunu yapmıyorlar, çünkü sorumluluk almak istemiyor. Sokağa çıkmasını isteyeceği vatandaşın her türlü ihtiyacını karşılamak zorunda olacaklar. Bu da devletin bütçesinin üzerine yeni bir yük olacağından bunu ilan etmiyorlar” ifadelerini kullandı.
Termik santraller
Zonguldak’ta riskin yüksek olmasını kömür madenleri ve termik santrallere bağlayan Kiraz, şehrin termik santral cehennemine döndüğünü dile getirdi. Santrallerin zorunlu olmasına rağmen filtre takmadıklarını söyleyen Kiraz, bu durumun şehri dünyanın en kirli havasına sahip ili yaptığına dikkat çekti. “Havanın kirli olması koronavirüs ölümlerinin arttırıyor” diyen Kiraz, test kitlerinin şehre çok geç gelmesinin de bir etken olduğunu aktardı. Virüs şüphesi ile hastaneye başvuranların testlerinin Bolu’ya gönderildiğini belirten Kiraz, bu arada geçen sürede insanların evlerine gönderildiğini belirtti. Test sonuçları gelene kadar insanların karantinaya alınmadığını dile getiren Kiraz, bu süre içerisinde virüsün diğer insanlara hızla yayıldığını belirtti.
HABER MERKEZİ