Türkiye’de bulunan bütün göl ve sulak alanlar ya kurudu ya da kuruma sürecinde
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye’de son 60 yılda Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 60’a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kuruma tehlikesi yaşadığını belirterek, ülkemizin kuruyan ve kirlenen doğal gölleriyle ilgili bir rapor hazırladı. Ülkemizde son 60 yılda Marmara Denizi’nin yüzölçümünden daha büyük, 3 Van Gölü büyüklüğünde ya da İstanbul, İzmir il ve ilçelerinin yüzölçümleri toplamı kadar 60’a yakın doğal gölün kuruduğu ve kurutulduğunu açıkladı. İnsanlığın her şeyi aşırı tüketiminin bütün doğayı etkilediği gibi, gölleri de olumsuz etkilediğini söyleyen Kesici, “Bunun başlıca nedeni, çok su tüketen yanlış tarım politikaları, sularımızın atık alanı olarak kullanılması, suyun doğal döngüsünün yani gölün beslenmesinde önemi büyük olan derelerin önlerine baraj, gölet, HES, su şişeleme tesislerinin yapılmasıdır” dedi.
Göller neden kurudu?
Göllerin çevresindeki yasal ve yasal olmayan kuyularla yeraltı sularının çekilmesinin de önemli bir sorun olduğunu belirten Dr. Kesici, “Ayrıca su kaynaklarına olumsuz etkileri düşünülmeden kurulan balık çiftlikleri ve tarım alanı kazanmak için yapılan kurutmalarla birlikte göllerin sularının temizlenmesinde etkileri olan kıyı kesimlerine dolgu ile yol, konut, sanayi vb. yapılaşma için yapılan müdahalelerle, ormansızlaşmayla başlayan, iklim değişiklikleri ve suların seviyesinin azalmasıyla artan buharlaşma ve bataklık alanların oluşmasını hızlandırmıştır” diye konuştu. Kesici, “Kirlilik, ülkemizdeki en önemli tatlı su kaynaklarımız olan göller, sulak alanlar ve onların sürekliliğini, temizliğini sağlayan canlıların yaşamalarına fırsat verilmemesi göl sularını kullanılmaz hale getirmiştir” dedi.
Kalan göller tehdit altında
Türkiye’de irili ufaklı 200’e yakın sulak alan bulunduğunu söyleyen Dr. Kesici, “Bunların neredeyse tamamı koruma altına alınmasına ve Ramsar Alanı, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanı, Mahalli Öneme Haiz Sulak Alanı olarak da uluslararası ve ulusal koruma statülerine sahip olmasına rağmen, sadece Göller Yöresi’ndeki Burdur ili sınırları dahilinde 60 yıl öncesinde 15 doğal gölün varlığından bahsedilirken bugün bu sayı 5’e inmiştir. Kalanlar da kuraklıkla karşı karşıyadır” diye konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ