BES İzmir Şubesi, koronavirüs nedeniyle tedavi gördükleri hastanede yaşamlarını yitiren vergi dairesi personelleri Yeter Şen ve İsmail Göletli için açıklama yaparak ‘Emekçiler salgının ilk hedefi’ dedi
Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tedavi gördükleri hastanede bu hafta sonu yaşamlarını yitiren Kocaeli Derince Vergi Dairesi personeli Yeter Şen ve İstanbul Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi personeli İsmail Göletli için yazılı açıklama yaptı.
İki aileye de başsağlığı dilenen açıklamada, evlerinde kalamayan, zorunlu olarak çalışmak durumunda olan emekçilerin hayatlarını kaybetmeye devam ettiği belirtildi. “Başta sağlık emekçileri olmak üzere, zorunlu kamusal hizmetleri yürüten emekçiler, her koşulda üretmeye devam etmesi istenen işçiler, koronavirüs salgının ilk hedefi, çünkü onlar kendi olağanüstü hallerini ilan edemiyor, bizzat evde kal çağrıları yapanlar tarafından sokağa çıkmaya, çalışmaya ve üretmeye mecbur bırakılıyor” denilen açıklamada, çalışmak zorunda bırakılan birçok işçinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.
Risk altında çalışmaya devam ediyorlar
Bazı iş yerlerinde işçilerin, işten çekilme hakkını kullandığı için şiddet ve baskı gördükleri belirtilen açıklamada, “İş işten geçmeden en az 2 hafta ülke genelinde karantina uygulanmalı, sadece zorunlu işler, her türlü önlem alındıktan sonra yürütülmelidir” uyarısında bulunuldu. Koronavirüs salgınında vaka sayısında İzmir’in ikinci sırada olmasına rağmen kamu kuruluşlarında personellerin risk altında çalışmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, bazı salgın tespiti olan iş yerlerinde izolasyonun da yapılmadığı belirtildi.
Karabağlar İŞKUR’da 3 Nisan itibariyle bir, bugün itibariyle 4 personelin test sonucunun pozitif çıktığı hatırlatılarak, “Biri yoğun bakımda olmak üzere, birçok personelin hasta, raporlu veya evde karantinada olduğu, diğer çalışanlara test yapıldığı, fakat test yapılanların yani önceden virüs bulaşmış olma riski olanların hala çalışmaya devam ettiği ve işyerinde gerekli izolasyonun yapılmadığı, yine Kemalpaşa SGM’de bir çalışanın test sonucunun pozitif çıkmış olmasına rağmen işyerinde gerekli izolasyonun yapılmadığı bilgisi alınmıştır” denildi.
Ekonomik önlemler
BES İzmir Şubesi, iş yerlerinden ulaştırılan ve teyit edilen bilgiler ve salgıla mücadele nedeniyle alınması gereken ekonomik önlemlerle ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı:
“* Koronavirüsü tespit edilen veya virüs şüphesi olan tüm iş yerlerinde tüm çalışanlar ve ailelerine covid-19 testi ve gerekli izolasyon yapılmalıdır. Başta riskli tespit edilen personele ve kademeli olarak tüm personele test yapılması için ilgili kuruluşlardan talep edilmeli, dahası İl Sağlık Müdürlüğü bunu zaten yapmalıdır.
* Dönüşümlü çalışma planlarında zorunlu çalışma kapsamında olmayan servisler planlanmaya dahil edilmeli, bu servislerde çalışan personel de dahil olmak üzere sadece zorunlu yapılacak iş ve işlemler için dönüşümlü çalışma planlanmalıdır. Zorunlu olmayan servis, birim veya hizmetler için personel bulundurma uygulamasından vazgeçilmelidir. Dönüşümlü çalışma planlaması haftalık değil, 14 Günde 1 personel çalışacak şekilde yapılmalıdır.
*Çeşitli nedenlerle mazeretli olan personel dışındaki tüm personel sadece zorunlu hizmetler için çalıştırılmalı, uzaktan çalıştırma yapılamıyorsa dahi, zorunlu çalışan her personele en az bir kez 14 gün karantina izni verilmelidir.
* 12 Yaşından küçük çocuğu olan ebeveyn personel idari izinli sayılmalı, 60 yaş gibi riskli gruplarda olan tüm çalışanlar idari izinli sayılmalı, taahhütname alınarak çalıştırma veya zorla çalıştırma yapılmamalıdır.
* Yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapının oluşturulmalıdır.
* İş yerlerinde koruyucu maske temin ve kullanımı hemen hemen yok düzeyindedir. Maske eldiven, önlük, tulum yeterli sayıda temin edilmeli kapalı atık kutularında yok edilmesi sağlanmalı, koruyucu malzeme kullanmayan personel uyarılmalıdır.
* Bu dönemde çalışan personele çalışma esnasında virüs bulaşırsa iş kazası meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmelidir.
* Kamu iş yerlerinde güvenlik, temizlik vb. işlerde çalışan personellere ayrımcı uygulama yapılmaktan vazgeçilmeli, koruyucu sağlık önlemleri ve dönüşümlü çalışma eşit uygulanmalıdır.
* Evde kalınsın diyorsak tüm işsizlere koşulsuz maaş bağlanmalı, Kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaş başvuruları E-Devlet üzerinden alınmalıdır.
* Acilen yeni bir vergi düzenlenmesi ile adil bir vergi düzenine geçilerek, yoksullar, işsizler, evsizler için bütçe oluşturulmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.
* Koronavirüsün ekonomik krizin yönetiminde fırsata dönüştüren uygulamalara karşı önlem alınmalı, Salgınla mücadele süresince işten atmalar yasaklanmalıdır.
* Salgın kontrol edilebilmesi açısından zorunlu olmayan tüm hizmetler 2 hafta süreyle durdurulmalıdır.”
İZMİR