İnfaz düzenlemesi pakedine ilişkin konuşan CHP’li Tanrıkulu, hükümetin çizdiği sınırlar içerisinde siyaset yapmayanların ‘terör’ suçlamasıyla içeride tutulmaya devam edeceğini söyledi. İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu da düzenlemenin beklentiyi karşılamadığını söyledi
MA’ya konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da infaz düzenlemesinin toplumun beklentisini karşılamadığını söyleyerek, düzenlemenin asıl içeriden çıkması gerekenleri içeride bırakan anti-demokratik bir yapıya sahip olduğunu vurguladı
AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, önceki gün Adalet Komisyonu’ndan geçti. 90 bin kişiye tahliye yolu açması beklenilen düzenlemede siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılması tepkiyle karşılandı.
‘İnfaz hakimliğine yetki sorunlar yaratır’
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ferhat Çelik’e değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, düzenlemeyle birlikte birçok yetkinin infaz hakimliklerine verileceğini söyledi. Zaman aşımı konusunda ve başka konularda yargılamayı yapan mahkemeye ait olan yetkilerin de infaz hakimliklerine geçecek olmasının beraberinde soru işaretlerini doğuracağını belirten Tanrıkulu, “İnfaza ilişkin olmayan dava dosyasındaki konularda, yetki şüphelinin veya sanığın yargılandığı mahkemede olması lazım. Bu ve bunun gibi yetkilerin de infaz hakimliğine verilecek olması ileride başka sorunlar yaratacağı konusunda bende endişe var” diye konuştu.
‘Habere ulaşım hakkı engellenemez’
Cezaevlerindeki kitap, gazete, dergi yasaklarına da değinen Tanrıkulu, şimdiye kadar fiilen uygulanan durumun düzenlemeyle yasal hale getirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Düzenlemeyle meşru olmayan bir yasağın meşrulaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Tanrıkulu, “Bu kabul edilemez bir durum. Çünkü Basın İlan Kurumu’ndan ilan alıp almama ülküsü tutuklu ve hükümlülerin medyaya ve habere ulaşma hakları engellememesi gerekir. Bu nedenle bu madde de kabul edilemez” dedi.
‘Sahici değil’
Komisyondan geçen yasanın ihtiyaçları karşılamadığını belirten Tanrıkulu, Türkiye’deki mevzuatta “terör suçları” ile “siyasal suçlar” konusunda bir ayrımın yapılmadığını ifade ederek “Dolayısıyla her siyasi muhalif veya hükümetin çizdiği sınırlar içerisinde siyaset yapmayanlar yargılanmakta ve mahkum edilmektedirler. Mevzuat karşısında bunlar da terör suçlusu olarak tanımlanmaktadırlar. Bu da yasanın sahici olmadığını ve toplum vicdanını tatmin etmeyeceğini gösteriyor” sözlerini kullandı.
‘Tutuklulara ilişkin düzenleme yok’
Kadın katilleri, cinsel istismarda bulunanlar ve uyuşturucu baronları ile siyasi görüşleri nedeniyle tutuklu bulunanların karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Tanrıkulu, tutuklulara ilişkin bir düzenleme yapılmadığını belirtti. İnfaz pakedinde tutuklama dışında adli kontrol yöntemlerine önlem çeken bir düzenlemenin yer alması gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Ama bunun olmadığını görüyoruz. O nedenle Selahattin Demirtaş, Ahmet Altan, Osman Kavala son yakalanan gazeteciler tutuklular” diye konuştu.
“Eskiden şartlı salıverilmeye, infazsın yanmasına ve bu gibi denetimli serbestliğe cezaevi idaresi karar veriyordu. Bunun idari kuruldan alınıp yargı denetimine geçmesi iyidir” diyen Tanrıkulu, bunun doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmayacağını kimsenin bilemeyeceğini söyledi.
Durakoğlu: Beklentiyi karşılamıyor
MA’ya konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da infaz düzenlemesinin toplumun beklentisini karşılamadığını söyleyerek, düzenlemenin asıl içeriden çıkması gerekenleri içeride bırakan anti-demokratik bir yapıya sahip olduğunu vurguladı:
“İçeride bunca hukukçu, siyasetçi, düşünür, gazeteci varken, onların tutuklulukları yeniden gözden geçirilmesi gerekiyordu ama bu yapılmadı. Düşünebiliyor musunuz? Düşünceleri ve yazdıklarından dolayı içerde bulunan insanlar içerde kalmaya devam edecekler. Ama adam öldürenler, uyuşturucu suçları, kadına karşı şiddet suçları işleyenler ya da toplumda ‘kader mahkumu’ olarak bilinenler dışarıya çıkacak. Bunun toplum vicdanında kabul edilebilir bir yanı yok.”
‘Düzeltilmesi gerekiyor’
Yasa düzenlemeyle sosyal medya gibi paylaşımlarla düşüncesini ifade edip, 18 ay altında ceza alanlara hapis yolunun açık hale getirilebileceğini söyleyen Durakoğlu, “Düzenlemeyle örgütlü suçlarla ilgili cezalarda ağırlaştırmalar getirilirken, diğer suçlarla işlenen suçların ise infazdan yararlanma durumu var ortada. Bu çelişkilerin giderilmesi gerekiyor. Bunun komisyonda muhakkak düzeltilmesi gerekiyor. dedi.
Tasarıda infaz hakimliklerine getirilen yetki genişliğini de değerlendiren Durakoğlu, “Bu yasa tasarısındaki olumluluğunun başlangıcı olabilecek tek yasa düzenlemesi budur. Yeni getirilecek olan düzenlemeyle denetimli serbestlik kurulacak olan bir komisyonunun değerlendirmesine tabi olacak. Bunu doğru buluyorum. Ama yeterli değil” diye konuştu.
İSTANBUL