İzmir Tabip Odası ellerindeki verilerle bakanlığın verilerinin uyuşmadığını açıkladı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, ‘verilerin daha şeffaf paylaşılması gerekiyor’ dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 Nisan tarihinde koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı illerde yürütülen çalışmalara ilişkin 81 il sağlık müdürüyle video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Koca, “Temas içindekileri izole etmezsek, hastalığı kontrol altına alma şansımız olmaz” uyarısında bulunmuştu. Koca ayrıca sağlık çalışanlarının koruyucu maske ve ekipmanları konusunda sorun yaşanmaması için de il sağlık müdürlerini uyarmıştı.
Veriler saklanmamalı
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına rağmen hastanelerde hala yeterli düzeyde koruyucu ekipmanın bulunmadığını Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a ifade eden İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, koronavirüs salgınıyla ilgili süreci il sağlık müdürlüklerinin yürüttüğünü ve vakalara ilişkin verilerin de burada toplandığını ifade etti. Oda olarak sınırlı bilgilere ulaşabildiklerini aktaran Çamlı, “Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bu verileri şeffaf bir şekilde paylaşmalı ve toplumdan sır gibi saklanmamalıdır. Toplum bu verileri ne kadar çok detaylı bir şekilde öğrenirse, bireyler bulundukları bölgenin durumunu ve şartlarını bilirse ona göre bir takım yerel tedbirler de geliştirilebilir. Örneğin Ankara ya da İstanbul için düşünülen tedbirler, Mersin için ya da Diyarbakır için düşünülmeyebilir. Her ilin kendi vaka yoğunluğu var, bu verilere bakılarak daha sağlıklı önlemler alınabilir” diye belirtti.
Bilgiler bakanlıkla uyuşmuyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her akşam aktardığı verilerin, İzmir Tabip Odası’nın verileriyle uyuşmadığını vurgulayan Çamlı, “Buradaki en önemli kriter sadece test sonucuna bakarak hasta tanısını koymak yeterli olmayabilir. Klinik bulgular koronavirüs olgusunu göstermesine karşın, test negatif çıkabiliyor. Bu durumda bu hastalara bence koronavirüs hastası değildir diyemeyiz. Şimdiye kadar yapılan testlerde tanı konmadığı da oldu. Bu yüzden bunun standartlarının daha belirgin olması gerekiyor” diye konuştu.
Sağlık çalışanları korunamıyor
Sağlık Bakanı’nın açıklamalarında, hastanelerde çalışanlar için koruyucu ekipmanın olduğunu söylediği ama hala yeterli düzeyde malzemelerin temin edilmediğini belirten Çamlı, İzmir Tabip Odası’na koruyucu ekipman taleplerinin hala sürdüğünü aktardı. Sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çamlı, “Devletin herkesi koruması gerekiyor, sağlık çalışanlarını da mutlaka koruması gerekiyor. Koruyucu ekipman olmadan, bu savaşın en önde savaşan sağlık çalışanlarının bulunması kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu salgında sağlıkçıların katkısı çok önemli. Bu yüzden de onların mutlaka çok iyi korunması gerekiyor. Çalışma koşullarının, koruyucu ekipmanlarının çok düzgün sağlanması gerekiyor” diye belirtti.
Konuk evleri
Sağlıkçıların kendilerini ve ailelerini virüsü bulaştırmadan korumak adına bir takım çalışmalar yapıldığını da sözlerine ekleyen Çamlı, hastaneden çıktıktan sonra evlerine değil, bakanlık ya da yerel belediyelerce sağlanmış konuk evlerinde barınmaları için bir takım organizasyonlara başlandığını bildirdi.
İzolasyona ihtiyaç var
Açıklanan verilere göre test sayısının hala çok düşük olduğuna dikkat çeken Çamlı, şunları söyledi: “Test sayısının arttırılması gerekiyor. Çünkü ne kadar çok test yapılırsa, o kadar çok hasta tespit edilir ve onun bulaştırıcılığını önlemiş olursunuz. Bu yapılmazsa insanlar toplum içinde yaşamlarını sürdürmeye devam edecek ve salgını bulaştırmayı da sürdürecekler. Bu dönemde izolasyon çok önemli. Bunun giderek genişletilmesi hatta salgının ciddi boyutlara ulaştığı yerlerde daha katı izolasyona gerek var.”
HABER MERKEZİ