Koronavirüsten şimdilik daha az etkilenen Afrika’da Birleşmiş Milletler ciddi bir insani krizin yaşanmasını bekliyor.
Çin’de ortaya çıkan ve şuan itibariyle neredeyse etkilemediği ülke kalmayan Covid-19 salgını, birçok sektörü etkilediği gibi en çok da gıda sektöründe hissediliyor. Bu anlamda şimdilik daha az etkilenen Afrika’da özellikle gıda boyutuyla ciddi bir insani krizin yaşanması bekleniyor.
Bazı ürünlerde kıtlık başladı
WFP’ye göre, hayata geçirilen karantina uygulamaları nedeniyle bireylerin ve devletlerin gıda stoklamaya gitme çabaları nedeniyle kimi ürünlerde kıtlık yaşanırken, bu durumun devam etmesi durumunda ve gelişecek ekonomik kayıplar nedeniyle en zayıf olan ülkeler ciddi bir gıda kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. Yine bundan en çok etkilenen ülkelerin ise, ithal tarım ürünlerine bağımlı ülkeler olacağı belirtildi.
Bağımlı ülkeler etkilenecek
BM’ye bağlı WFP verilerine göre, her yıl 2.8 milyar kişi ithal edilen pirinç, soya, mısır ve buğday sayesinde beslenirken, bu kişilerden 307 milyon kadarı “gıda güvenliğinin” olmadığı veya “ağır gıda kıtlığının” olduğu ülkelerde yaşıyor. WFP’ye göre, salgının yol açacağı ekonomik gerilemenin de etkisiyle yoksul ülkelerdeki yüz milyonlarca kişinin yaşadığı gıda sorunu çok daha ağır olacak.
Asıl tehlike Afrika’da yaşanır
Yaşanacak bir gıda krizinden en fazla etkilenecek olanlar ise, Afrika kıtasındaki ülkeler. Yine bunlar arasında Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkeler başta gelirken, bu ülkeler 2018’de 40 milyon ton tahıl ithal etmişti. Gıda krizinin etkili olacağı ülkeler arasında Somali, Güney Sudan gibi iç savaş ve çatışmaların sürdüğü ülkeler de yer alıyor. Ve Angola gibi petrol ihracatçısı ülkeler ile Çad’ın gıda ithalatları önemli oranda ihracatlarına bağımlı. Global ekonomik krizin etkisiyle ihracatlarının azalması halinde bu ülkeler de, gıda ithalatlarını kısmak zorunda kalabilir.
Birçok tetikleyici olabilir
WFP’nin alarm zillerini çaldığı ülkeler arasında İran ve Irak gibi petrol ihracatına bağımlı olanlar ile Suriye ve Yemen gibi iç savaşın büyük tahribata yol açtığı ülkeler yer alıyor, ayrıca Arjantin ve Brezilya gibi üretici ülkelerdeki sosyal hareketlerin de gıdaya etkisi olacak.
EKONOMİ SERVİSİ