Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, başta metal, madencilik ve termik santraller gibi endüstriyel tesislerde mesleki hastalık olarak öncelikle akciğerlerin etkilendiğini söyleyerek, ‘pandemi kontrol altına alınana kadar” üretime ara verilmesi gerektiğini belirtti
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük koronavirüsü ile ilgili bir açıklama yaptı. Küçük yaptığı açıklamada, başta metal, madencilik ve termik santraller gibi endüstriyel tesislerde “çiğerleri tahrip eden pandemi kontrol altına alınana kadar” üretime ara verilmesi gerektiğini belirtti. Küçük açıklamanın devamında, “Bilindiği üzere bir çok meslekten daha çok etkin olarak metal, madencilik, termik santraller, kimya ve petrokimya endüstrisinde hem çalışma ortamına hem de yaşam alanlarına çeşitli gaz ve toz partükülleri içeren dumanlar verilmektedirler. Demirçelik tesisleri gibi büyük kapasiteli tesisler, termik santraller, çimento fabrikaları, maden işletmeleri gibi büyük tesisler, seramik tesisleri, mermer, taş ocakları vd. kimyasal kullanarak üretim yapan liç yöntemi ile metal kazanım tesisleri gibi bir çok tesis mesleki hastalık olarak öncelikle akciğerleri etkilemektedir.
İşçiler, halk ve çevre tehdit altında!
‘Herkesin zorunlu gereksinimleri devlet tarafından karşılanmalıdır’
Endüstriyel tesis çalışanlarının bir çoğu kimyasal içeren hertürlü toz, gaz duman, buhar vb. gibi havayı sürekli soluduklarından, zaten ciğerleri risk altındadır. Bunun bir çok örneği meslek hastalığı olarak bilinmektedir diyen Küçük, “Birde buna Koronavirüsü salgını eklendiğinde çevrenin, insanların ve özellikle işçilerin yaşamları büyük risk altına girecektir. Hiçbir malzeme üretimi yaşam hakkından daha değerli değildir. Hiçbir ekonomik değer yaşam hakkından önemli değildir. Dünya artık bu büyüme modelli kalkınmacı anlayışta yürüyemez. Yeni yaşamı birlikte kuracağımız, birlikte paylaşacağımız emekçileri derhal çalışma yaşamından çekip; yaşamsal risklerini yok etmeliyiz. Pandemik durum kontrol altına alınana kadar zorunlu beslenme ve sağlık dışında ki her türlü üretim sonlanmalıdır. Her türlü zorunlu hizmet alanları kamulaştırılmalı, herkesin zorunlu gereksinimleri devlet tarafından karşılanmalıdır” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ