AKP iktidarı koruma alanlarının statülerini düşürüp ticarileştirme adımlarına devam ediyor
Bartın Irmağı’nın statüsü ‘Kesin Korunacak Hassas Alanın’dan bir alt kademe olan ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’na indirildi. Karar Cumhurbaşkanının imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bartın Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada; “Bu Zor Günler İnşaallah Geçince Bartın Irmağı Bartın’la buluşacak. İlimizin her zaman gündeminde olan Bartın Irmağı’nın turizme kazandırılması ve Bartın’ın günlük hayatının içinde olması vizyonunun önündeki en büyük hukuki engel aşıldı” diye belirtmesi dikkat çekti.
SİT olmaktan çıkarıldı
Valilik açıklamasında, “Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun özenli ve yoğun çalışmaları ve ilimizde yaptığı toplantılar ve diğer çalışmalar sonucunda; Komisyon, taleplerimize paralel olarak ırmağı ve çevresini ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak yeniden belirlemiştir. Bartın Irmağı, Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı Sınırları İlimiz Bartın Çayı Doğal Sit Alanı ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak yeni sınırları ve koruma statüsü belirlenerek 29.03.2020 tarihli 31083 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum ve değerli bürokratlarına, Karabük Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu Başkanı Merkez Valisi Kemal Önal ve değerli üyelere teşekkür ederiz” denildi.
Doğa düşmanı yönetmelik
6 Mart 2020 günü 31070 sayılı Resmi Gazete’de ‘Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımlandı. Bu değişiklik uzun süredir uygulamada olan statü değişikliği adımlarının daha rahat atılmasını ve koruma kurulları, memurlardan oluşturularak gelen emrileri uygulayan bir işleve dönüştü. Tüm doğal ve tarihsel sit alanları ile korunan alanları rant için büyük bir ekolojik yıkıma, talan ve yağmaya tamamen açacak olan yönetmelik doğa düşmanı bir özelliğe sahip.
Her şey serbest
Yönetmelik değişikliği ile Nitelikli Doğal Koruma Alanları’nda yapılabilecek faaliyetler yönetmelik değişikliği öncesinde, örtü altı tarım uygulamaları, tarım kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetler şeklinde tanımlanmıştı. Yönetmelik değişikliği ile bu faaliyetlere, tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları, hayvancılık, balıkçı barınağı, iskele, doğal kaynak suyu kullanımına yönelik uygulamalar, içme suyu amaçlı baraj ve göletler, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri doğal göl ve denizler hariç kültür balıkçılığı faaliyetlerine zorunlu teknik altyapı uygulamaları eklendi.
Maden bile mümkün
Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanları ise Yönetmelikte, “Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” olarak tanımlanmıştı. Yapılan değişiklikle birlikte Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanlarında Nitelikli Doğal Koruma Alanları’nda izin verilen faaliyetlere ek olarak, “entegre tesislere” ve “maden işletmelerine” izin verilmesi sağlandı.
EKOLOJİ SERVİSİ