Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran seçimleri sonrası koşullarda, yeni dönemin politik çizgisi ve mücadele hattını belirlemek üzere 20-22 Temmuz tarihleri arasında Van’da 3 günlük toplantı yaptı. Partinin eşbaşkanları, parti kurmayları ve milletvekilleri, önemli tartışmalar yürüttü. HDP kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplantının ilk gününde bir araya gelen Meclis Kadın Grubu, kadın özgürlük mücadelesi ve AKP’nin kadın mücadelesine karşı politikaları üzerine tartışmalar yürüttü. Kadın ve gençlerin yürütülen mücadelenin “bel kemiği” olarak tanımlandığı toplantıda, kadın ve gençlik örgütleriyle bir araya gelinerek yeniden mücadele ağının örülmesi önemi üzerinde duruldu. Özellikle Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan kadın kurumları ile bir araya gelinmesi, yine KHK kapsamında ihraç edilen kadınların yürütülecek mücadeleye katılmalarını sağlamaya dönük çalışmalar başlatılacak ve kadın örgütleri güçlendirilecek.
Halkla buluşma
HDP Parlamento Grubu’nun iki gün boyunca yürüttüğü tartışmalarda ise öne çıkan en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işleyişi ve buna karşı yürütülecek muhalefet oldu. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve OHAL’in kalıcılaştırılmasına dönük yapılan tartışmalar sonucunda, Meclis’te güçlü şekilde sürdürülecek muhalefetin yanı sıra yereldeki örgütlenme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi öne çıktı. Bu kapsamda 24 Haziran seçimlerinde yaşanan eksiklikler ve sonuçlarının yer aldığı ajandayla halk toplantıları gerçekleştirilecek, halkın görüşlerine başvurulacak ve eksikliklere ilişkin özeleştiride bulunulacak. Özellikle sandıklardan çıkan oy oranları, oy kullanma oranlarında düşüş yaşanan kent ve ilçeler yakın markaja alınacak. Seçim sonuçları üzerinden geçtiğimiz dönem HDP siyasetindeki eksiklikler ve halkın oyları ile vermek istediği mesaj yine halkla birlikte tartışılacak.
Demokrasi cephesi ve birlik
Öne çıkan bir diğer başlık ise, HDP’nin bileşenleri ile bir araya gelerek, demokrasi cephesini büyütmeye yönelik tartışmaları sürdürmesi. Bu kapsamda batıdaki bileşenleriyle demokrasi cephesini büyütmeyi hedefleyen HDP, bölgedeki bileşenleriyle de Kürt Ulusal Birliği çerçevesinde tartışmalar yürütecek. Toplantıda yine 2019 yılının Mart ayında gerçekleştirilmesi beklenen yerel seçimlere ilişkin de tartışmalar yürütüldü. Yerel demokrasi anlayışı üzerinden tartışmaların yürütüldüğü toplantıda, yerelde örgütlenmenin güçlendirilmesi en önemli etken olarak ele alındı. Bu doğrultuda HDP’nin bileşeni olan DBP’nin kayyum atanan 96 belediyesinde yaşanan eksiklikler ve kayyum politikaları üzerine halkın görüş ve önerilerine başvurmak için toplantılar gerçekleştirilecek.
Tecride karşı mücadele
HDP’nin ele aldığı bir diğer önemli konu ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecrit sistemi ile milletvekilleri ve siyasetçilerin tutukluluğu oldu. Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlalleri ve işkence uygulamaları, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit sistemine karşı aktif mücadele yürütülmesi noktasında kapsamlı çalışmaların yürütülmesi önerileri geliştirildi.
PM ve MYK güçlendirilecek
Bu başlıklar üzerinden çıkarılan yol haritasında önümüzdeki dönem daha güçlü planlamalarla mücadele hattı örecek olan HDP, 24 Haziran seçimleri sonrasında PM ve MYK’sini de güçlendirmeyi planlıyor. Bu doğrultuda yürütülecek çalışmalara ise, 24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olan isimlerin de dahil edilmesi planlanıyor. Toplantı boyunca yürütülen tartışmalar neticesinde demokratik muhalefetin nasıl yapılacağına ilişkin çıkarılan yol haritası, 28-29 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan Parti Meclisi toplantısına öneri olarak sunulup, sonrasında partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ile karara bağlanacak. HDP’nin Ağustos ayı ile birlikte ise kararları uygulamaya geçirmek üzere sahaya inmesi bekleniyor.
Özgür Paksoy/Van-MA