Salgın iklim değişiminin sonuçlarından biri ve böyle giderse hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, koronavirüs ile ilgili küresel iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti. Soysal, insan ve vahşi yaşam mesafesinin yok olması nedeniyle salgınların ortaya çıktığını söyledi. Soysal, “Küresel iklim değişikliği tartışmasız bir bilimsel gerçek. 2030’a kadar küresel iklim değişikliğini durdurmak veya en azından yavaşlatmak mümkün olmazsa Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2030 ile 2050 yılları arasında her yıl 250 bin kişi küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkacak çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirecek. Bu çok büyük bir rakam. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilecek ölüm nedenlerinin başında malnutrisyonlar yani beslenme bozuklukları, sıtma, bulaşıcı hastalıklar ve sıcak dalgaları sonucu ölümler geliyor” diye belirtti.
Her yer tropik iklim
İz gazetesinden Asya Yaşarikiz’e konuşan Soysal, “Yakın döneme kadar sadece tropikal ve subtropik bölgelerde görülen aedes cinsi sivrisinekler bugün artık küresel iklim değişikliğinin etkisi ile ısınan dünyamızda Antarktika dışında tüm kıtalarda görülebiliyor. Bu tip sivrisinekler bazı viral kaynaklı hastalıklar için önemli bir vektör. Dang humması, Sarı humma, Batı Nil Ateşi gibi çok sayıda ateşli viral hastalığın etkeni olan virüsleri insanlara bulaştıran aedesler son yıllarda ise özellikle Brezilya’da ortaya çıkan Zika virüsü hastalığı ile tanınıyor. Aedeslerin ısırması veya cinsel temas ile bulaşan Zika virüsü hastalığı özellikle hamile kadınların çocuklarının küçük beyinle doğmasına yol açabiliyor” dedi.
‘Yarın Kovid-20-21 çıkar’
Yaşanan son pandeminin nedeni olan koranavirüsün çok geniş bir aile olduğunu söyleyen Soysal, “Daha önce de bu ailenin başka üyeleri son yaşadığımız salgından çok daha öldürücü olan; fakat o dönem sınırlamayı ve önlemeyi başardığımız SARS ve MERS salgınlarına neden olmuşlardı. Bu aile bir zoonoz; yani etkeni hayvandan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar grubundan. Küresel iklim değişikliği bu hızla devam edecek olursa insan daha çok vahşi yaşam alanlarına girecek ve yeni bulaşıcı hastalıklarla yüzleşeceğiz. Örnek vermek gerekirse önümüzdeki yıl koronavirüs ailesinden yeni bir virüs karşımıza çıkabilir. SARS, MERS bize ders olmadı; bugün Kovid-19 ile boğuşuyoruz. Yarın Kovid-20 veya 21’in çıkmayacağını kim iddia edebilir?” diye sordu.
‘Sağlık temel insan hakkı’
Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade eden Soysal, “Son pandemi neo-liberal politikaların iflasını tartışmasız olarak gözler önüne sermiştir. İlk olarak sağlık hizmetlerinin temel bir insan hakkı ve kamu görevi olduğu bir kez daha göstermiştir. Tüm dünyada ve ülkemizde herkese ücretsiz, eşit ve kaliteli bir sağlık hizmeti sağlanmalıdır. Bu pandemi sadece parası olanlara götürülen bir sağlık hizmetinin nasıl iflas etmeye mahkum olduğunu gözler önüne sermiştir. Toplumda herkese eşit, kaliteli bir sağlık hizmeti götürülmeden, ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin önüne geçilmeden salgınların önüne geçilemez. Artık pandemiden sonra tüm dünyanın bir sistem tartışmasına girmesi ise kaçınılmaz” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ