HDP, belediyelere atanan kayyumların salgına karşı önlem almadıklarını belirterek, konuyu Meclis’e taşıdı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, belediyelere atanan kayyımların görevlerini yerine getirmediğine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
‘Kayyum tedbir almıyor’
Yoksulluğun ve işsizliğin çok yüksek olduğu Kürt illerinde de bu durumun geçerli olduğunu belirten Güzel, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok Belediye bu durum noktasında harekete geçmiş hem dezenfekte işlemleri için hem halkı bilgilendirmek için hem de yoksul kesimin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için politikalar uygulamaya başlamıştır. Dünya çağında ‘pandemi’ olarak adlandırılan bu virüs ile mücadelede yerel idari yönetimlere de birçok iş düşmektedir. Fakat Diyarbakır, Mardin, Van gibi Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere kayyım atanan birçok belediyede virüse dair tedbir ve halkın ihtiyaçlarını karşılama noktasında benzer uygulamalar görülmemektedir. Son olarak Batman Belediyesi her türlü çalışmayı başlatmışken ve su faturalarının ödemesini dahi durdurmuşken, atanan kayyım ile beraber çalışmalar durma noktasına gelmiş, atanan kayyım günlük dezenfektan işlerini dahi yapmamıştır. HDP’li belediyelere atanan kayyım yönetimindeki birçok belediyede aynı durum söz konusudur. Özellikle yoksul halkın, 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olan kimselerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında belediyeler atıl kalmakta, bu konu ile ilgili politikalar üretmemektedir” ifadelerini kullandı.
‘Büyükşehirlerde alınan önlemler nelerdir?’
Güzel, Bakan Soylu’ya yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
“-Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere kayyım atanan belediyelerde, salgınla mücadele etmek amacıyla kriz koordinasyon masaları oluşturulmuş mudur?
-Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kayyım atanan belediyelerin Korona virüse karşı aldığı tedbirler nelerdir?
-Atanan kayyumlar 65 yaş üstü yurttaşlara dair uyguladığı politikalar nelerdir? 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kimseler için hane tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa kayyum atanan yerlerde 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kaç hane vardır? Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan bu kişilerin ihtiyaçları belediyeler tarafından karşılanmakta mıdır?
-Kayyım atanan belediyelerin Korona virüsle mücadeleye dair ayırdığı toplam bütçe ne kadardır? İl ve İlçe belediyelerine göre dağılımı nedir? Bu bütçenin ne kadarı yoksullukla mücadele kapsamında kişilerin, ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dağıtılmaktadır?
-Kayyım atanan belediyelerin birçoğunun Kürt, Ermeni, Süryani, Arap bölgelere atandığı gözetilerek ana dilli bilgilendirme ve uyarı hizmeti yapılmakta mıdır?”
ANKARA