Koronavirüs etkisini arttırırken, HDP örgütlü olduğu tüm bölgelerde dayanışma çalışmalarına hız verdi. İzmir HDP İl Eş Başkanı Baydur, ‘Bugünleri dayanışmayla atlatacağız. Hiçbir yurttaşımız yalnız hissetmesin’ dedi
Elif Aydoğmuş
Dünya çapında binlerce can alan koronavirüs tehdidi Türkiye’de de giderek şiddetini arttırıyor. Salgının yayılması üzerine iktidar, 65 yaş üstü ve kronik hastalara sokağa çıkma yasağı getirirken, çalışmak zorunda olan milyonlar ise hala sokaklarda ve fabrikalarda. HDP örgütlü olduğu tüm bölgelerde kitlesine evde kalması yönünde çağrılar yaparken böylesi bir süreçte dayanışma ruhuyla çalışmalarını da sürdürüyor. İzmir HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baydur çalışmalarına ilişkin gazetemize konuştu.
Sağlıklı bilgi yok
İzmir’de koronavirüs vakaları ve bu nedenle hayatını kaybedenlere ilişkin ellerinde sağlıklı bilgiler olmadığını aktaran Baydur, hükümetin bu konuda şeffaf olması çağrısında bulundu. Baydur, resmi rakamların gerçekçi olmadığına vurgu yaparken İzmir’de yerelden edindikleri bilgiler doğrultusunda, “Türk Tabipler Birliği yasal olarak ellerindeki verileri paylaşamıyorlar ancak İzmir’de hemen her bölgeye hastalığın yayıldığı, hastanelerin bu konuda doluluk oranının yüksek olduğu bilgisi geliyor” diye konuştu.
26 ilçede kriz masası
HDP Genel Merkezi’nin yayınladığı genelge üzerine çalışmalarını evlerden sürdürdüklerini ifade eden Baydur, İzmir’de 30 ilçenin 28’inde örgütlü olduklarını ve bunun 26 ilçesinde koronavirüsle mücadele kapsamında kriz masası oluşturduklarını söyled. Baydur, oluşturdukları kriz masaları aracılığıyla tüm üyelerini ve kitlesinin tamamını telefonla aradıklarını belirterek, “Orada bulunan ilçe örgütlerimiz halkın hem sağlık durumunu hem ihtiyaç durumunu soruyor. Herhangi bir ihtiyaç doğrultusunda dayanışma yoluyla bu ihtiyaçları temin ediyoruz” dedi.
Gençlik Meclisi çalışıyor
Özellikle sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü ve kronik hastaları tespit ettiklerini ifade eden Baydur, “İlçe örgütlerimiz üzerinden telefonla arayarak talepleri alıyoruz. Hem İzmir’deki yerel dayanışma ağları hem de bizim gençlik meclisi üzerinden birebir ulaşarak çözmeye çalışıyoruz bu talepleri. Bu sorunu daha çok yerelden çözüyoruz. Gençlik meclisi üyelerimizin bu konuda yoğun bir çabasının olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti. Baydur, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), sağlık meclisleri ve belediyeler ile ortak çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Baydur şöyle devam etti: “Yurttaşlardan en çok ilaç ve gıda talepleri ile hastalık halinde nereye başvuracakları konusunda bilgi talebi alma talebi alıyoruz. Yurttaşlar hastaneye gidip gitmemek de tereddüt ediyor gittiklerinde daha büyük sorunlarla karşılaşacaklarını düşünüyorlar. Hastanelerde de tertipli düzenli bir sağlık kontrolü yok. Gelen bu tarz sorunları bizlerde dayanışma gösteren diğer kurumlarla da paylaşarak çözmeye çalışıyoruz. Birinci amacımız toplum sağlığını koruyarak bu süreci atlatmak.”
‘Bu süreci birlikte atlatacağız’
Ağır bir süreçten geçildiğine vurgu yapan Baydur toplumun psikolojik durumunun çok önemli olduğunu belirterek, “İletişim halinde olduğumuz psikolog derneği de var. Uzman desteğine ihtiyaç duyan yurttaşlarımızı buraya yönlendirebiliriz. Telefonla yurttaşları aradığımızda çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bundan memnuniyet duyduklarını ifade ediyorlar ve mutlaka dönüş alıyoruz. Açıkçası moral motivasyonu dayanışma duygumuzu en içten hissettirerek sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda halkımız partimizin uyguladığı politikaya kulak vermeli ve yalnız olmadıklarını bilmeleri gerekiyor. Bugünler dayanışmayla geçecek. Biz yerelde dayanışmayı olabildiğince örgütlemeye çalışıyoruz. Hiçbir yurttaşımız kendini yalnız hissetmesin. Yarına daha güçlü çıkmak için sokağa çıkılmamalı. Halkımız partimizin evde kalmaları yönündeki çağrılarına mutlaka kulak vermeli. Sağlıklı günlerde birlikte başaracağız.”