ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin tehdit etmemesi için İran lideri Hasan Ruhani uyardı. ABD Dış işleri bakanı ise İran yönetimini ‘mafya’ benzetti ve İran’da yolsuzluklar yapıldığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi “Ülkesini bir daha asla tehdit etmemesi” yolunda uyardı. Trump, Ruhani’ye hitaben “Dikkatli ol!” dedi. Ruhani, Pazar günü yaptığı açıklamada, “İran’la barış, barışların; savaş da savaşların anasıdır” demişti. Trump ise Ruhani’ye ABD saatiyle günün ve haftanın son dakikalarında attığı tweet ile yanıt verdi: “İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye: Bir daha asla ABD’yi tehdit etme, yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın. Artık şiddet ve ölüme dair çılgın laflarınızı sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkatli ol!” dedi.
Mafya benzetmesi
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da daha önce Kaliforniya’da yaptığı bir konuşmada İran hükümetini “mafya”ya benzetti. İranlı muhaliflere seslenen Pompeo, bu ülkede korkunç boyutta yolsuzluk yapıldığını söyledi. Pompeo, İran’da yoksulluğun ve gençler arasında işsizliğin yüksek boyutlara ulaşmasının nedeninin de yapılan yolsuzluklar olduğunu belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca Tahran yönetimine uyguladıkları ekonomik baskı kapsamında, Kasım ayına kadar diğer ülkelerin İran’dan petrol almasını durdurmaya çalışacaklarını söyledi. “ABD, yaptırımları kapsamında en üst düzey yetkilileri de hedef almaktan çekinmiyor” diyen Pompeo, İran’ı “Batı’da terör saldırıları planlamakla” ve “İslam Devrimi’ni ihraç etmeye çalışmakla” suçladı. ABD Mayıs ayında, İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmişti. Washington bu karar sonrası İran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlıyor.
Türkiye iki arada kaldı
İran’a uygulanacak yaptırımları görüşmek üzere bir ABD heyeti Ankara’yı ziyaret etti. ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye’den beklentilerini dile getirdi. Görüşmeye katılan Türk heyetinde diplomatik yetkililerle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri de yer aldı. ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan 8 Mayıs’ta çekildiğini hatırlatarak İran için alınan yaptırım kararının “müttefiklik” ilişkisi doğrultusunda, Türkiye tarafından da benimsenmesi gerektiği mesajı veren yabancı heyetin, Türkiye’den bu konuda bir “uygulama takvimi” istediği de diplomatik kulislerde konuşulmaya başlandı. Türk diplomatik yetkililer, Türkiye ile İran arasındaki komşuluk ilişkisinin “hızlı ve ani kararlarla” yürütülemeyeceğini belirterek, ABD’nin Türkiye’den beklentilerine “hızlı yanıt vermenin” mümkün olmadığına dikkat çekti.
DIŞ HABERLER