KHK’ler ile ihraç edilen sağlık çalışanları, can almaya devam eden koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için görevlerine dönmeyi bekliyor
Dünya ve Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede vaka sayısının artmasıyla birlikte artan sağlık personeli ihtiyacı gündemdeki yerini koruyor. Salgınla mücadeleye dair geçtiğimiz günlerde 13 maddelik paket açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen sağlık çalışanlarının görevlerine iade edilmesi konusunda hükümete çağrı yapmıştı. Kılıçdaroğlu’nun bu çağrısına Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan da destek geldi ancak henüz bu konuda adım atılmış değil.
Türkiye’de farklı tarihlerde çıkarılan KHK’lerle 126 bin 300 kişi görevinden ihraç edildi. İhraç edilenler arasında 11 bin 500 sağlık çalışanı da var. Salgının hızla yayılmaya devam ederken, görevlerine dönmeleri konusunda adım atılmasını bekleyen KHK’li sağlık emekçileri, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
Beraat etti ama dönemiyor
Diyarbakır Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde sosyal hizmet çalışanı iken, 2016 yılında çıkarılan KHK ile görevinden ihraç edilen Fecri Çalboğa, ihraç edilmesine neden gösterilen hakkındaki davadan beraat etmesine rağmen görevine iade edilmedi.
Yaşamını İstanbul’da inşaatlarda çalışarak idame ettirmeye çalışan Çalboğa, haksız ve hukuksuz bir şekilde görevinden ihraç edildiğini, bu hukuksuzluğun ise yargılandığı davadan beraat etmesiyle belgelendiğini dile getirdi. Çalboğa, mahkemenin hakkında verdiği beraat kararına rağmen OHAL Komisyonu’nun görevine iade edilmesini sürüncemede bıraktığını ifade etti.
Bugün koronavirüs salgınıyla bütün insanlığın tehdit altında olduğunu ifade eden Çalboğa, “İnsanlık böylesi bir tehdit altındayken bir sağlık çalışanı olarak eli kolu bağlı bir şekilde evde oturamam. Halkla dayanışma içerisinde olmak istiyorum. Görevimin en riskli olduğu böylesi bir dönemde büyük bir emekle ve büyük bir istekle yaptığım işimi istiyorum. Halkların bizlere ihtiyacı var. Kendimizi virüslerin içine atarak, halklarımızın sağlığını koruyabiliriz” diye konuştu.
‘Gönüllü bile olsa çalışmaya hazırım’
Özgür Deniz de, Cizre Devlet Hastanesi’nde sağlık teknikeri olarak çalışırken 29 Ekim 2016’da çıkarılan 675 sayılı KHK ile ihraç edilen isimlerden. Görevinden ihraç edildikten sonra birçok maddi ve manevi birçok sorunla baş etmek zorunda kaldığını anlatan Deniz, bu nedenle mevsimlik işlerde çalışmaya başladığını belirtti.
Türkiye’nin bugün hızla yayılan salgın sürecini kaldıracak sağlık çalışandan yoksun olduğunu söyleyen Deniz, duyduğu sorumlulukla yeniden görevine dönme konusunda duyduğu isteği şöyle dile getirdi: “Özellikle ihraçların yoğun yaşandığı Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sağlık hizmetinde büyük aksaklıklar yaşanıyor. Bir sağlık çalışanı olarak bu süreçte insanlığa fayda sağlayabilmek için gönüllü olsa bile çalışmaya hazırım. Bu gönüllülük büyük bir emekle kazandığım mesleğimden ihraç eden sistem için değil, insanlık içindir.”
‘İhtiyaç halinde hazırım’
Türkiye’nin Efrîn’e yönelik operasyona karşı üyesi olduğu SES’in 21 Ocak 2018’de Kadıköy’de yaptığı basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Fatma Akaltun ise, 4 aylık tutukluluğunun ardından tahliye olduğu günün ertesinde anestezi teknikeri olduğu Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki görevinden uzaklaştırılan bir sağlık çalışanı.
Yargılandığı davadan beraat eden Akaltun, buna rağmen görevine dönemeyen binlerce sağlık çalışanından biri. Akaltun, KHK ile görevden uzaklaştırılan biri olarak salgının tehdidinin büyüdüğü bu süreçte görevine başlamak istediğini ifade etti. Toplum sağlığının öncelikli bir konu olduğunun altını çizen Akaltun, ihtiyaç halinde gönüllü olarak çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
‘Sorumluluk almaya hazırız’
Bitlis Hizan Devlet Hastanesi idari hizmetler sınıfı çalışanı olan Erkan Yılmaz ise, 2016’da açığa alındıktan sonra 2017’de 689 sayılı KHK ile görevden ihraç edilenlerden. İktidarın sağlık politikalarını eleştirdikleri için ihraç edildiğini dile getiren Yılmaz, ülkede giderek yayılan salgına karşı sağlık çalışanlarının sayı olarak yetersiz olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Bu kriz sürecine KHK ile görevinden uzaklaştırılan sağlık çalışanları olarak çalışmaya hazırız. Bir ihtiyaç durumunda üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız. Çünkü bizler için öncelikli olan toplum sağlığıdır” diyerek, hükümete görev ve sorumluluk almaya hazır oldukları mesajı verdi.
İSTANBUL