KYK önünde ‘Biz geleceğiz, insanca yaşamak istiyoruz’ dedikleri için burs ve kredileri kesilen üniversite öğrencileri açıklama yaparak ‘Dünya koronavirüs ile uğraşırken, öğrenciler KYK virüsü ile uğraşıyor’ dedi
Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü (KYK) önünde 4 Mart’ta “Biz geleceğiz, insanca yaşamak istiyoruz” talebiyle yaptıkları basın açıklaması nedeniyle burs ve kredileri kesilen Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, bir açıklama yayımladı.
Yaptıkları “İnsanca yaşamak istiyoruz, evde kalamıyoruz çünkü kredi/burslarımızı kestiniz” başlıklı açıklamalarında 4 Mart’ta işkence ile gözaltına alındıklarını belirten öğrenciler, “Öğrencileri yurtlardan atan, yurtları karantina alanı yapan ve hala öğrencilerden ücret ödemelerini yapmasını isteyen KYK, tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüsü salgını günlerinde öğrencilerin yaşamını daha da zorlaştırmak için elinden geleni yapmaktadır” denildi.
“Dünya koronavirüsü ile uğraşırken, öğrenciler KYK virüsü ile uğraşıyor” diyen öğrenciler, “Korona salgını nedeniyle ‘evde kal’ çağrısı yapan iktidar; işçilerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin temel taleplerini karşılamak şöyle dursun sermayeyi kurtarmak için paketler çıkarıyor” diye belirtti.
‘Koronavirüs ve KYK virüsüne karşı dayanışmaya çağırıyoruz’
KYK’nin öğrenciler için koronavirüs kadar tehlikeli olduğunu ifade eden üniversite öğrencileri, açıklamalarında “Bizler dün ekonomik krize karşı susmadık, itaat etmedik. Bu yüzden yurtlarımızdan atıldık, burs/kredilerimiz kesildi. Bugün de susmuyor, itaat etmiyoruz. Bursumuzu/kredimizi de kesseniz, yurttan da atsanız susmayacağız, itaat etmeyeceğiz, insanca yaşamak istiyoruz demeye devam edeceğiz. İktidarın işçilere, kadınlara, öğrencilere yönelik saldırılarına karşı, koronavirüse değil halka önlem alanlara karşı, bizlerin tek seçeneği dayanışmadır. Hem koronavirüsü hem KYK virüsüne karşı dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Burs kesmek yerine ek ödenek
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Evde kal diyen iktidar evde kalabilmenin koşullarını yaratmalıdır. Halk sağlığı için işçilere ücretli izin hakkı tanınmalıdır. Biz öğrencilerin burslarını kesmek yerine ihtiyaçlarımızı karşılamak için ek ödenek oluşturmalıdır. Yurt ücretlerini iptal etmelidir. Burs kesintilerine son vermelidir. Tüm telekomünikasyon hizmetleri kesintisiz, sınırsız ve ücretsiz olmalıdır. Fatura kesintileri durdurulmalı ve sağlık hizmetleri ücretsiz hale getirilmelidir.”
ANKARA