Çaldıran’da kurulmak istenen JES’lere tepki gösteren ekolojist Fatih Şahin, bölge halkının geçmişte ıslahat planları ile bugün ise HES ve JES’lerle göçertildiğini söyledi
Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Ayrancılar bölgesinde, 2017 yılı içerisinde jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda domates üretilmeye başlandı. 34 bin metrekare alan üzerine kurulan ve jeotermal kaynakla ısıtılan seralarda domates üretimi sürüyor. İlçede, seracılıkta kullanılan jeotermal kaynağın, elektrik üretiminde de kullanılması için çalışmalara başlandı. Çaldıran’da yapılan fizibilite çalışmalarında 2 bin metre ile 4 bin metre derinlik aralığında ve 140 derece santigrat sıcaklıkta, elektrik üretimine uygun bir potansiyel olduğu belirtildi. İlçede Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması için çalışmalara başlanması tepkilere neden oldu. JES’lerin bir doğa talanı olduğuna dikkat çeken ekolojist Fatih Şahin, “Devlet eliyle yapılacak ve rantçılara peşkeş çekilecek JES ile elektrik üretilecek. Yeraltındaki su kaynar su olduğu için beraberinde kükürt, karbondioksit, tuz, sülfür, arsenik, bor, cıva gibi minareleri de getirecek. Bu mineraller tekrar toprağa gönderilecek ve kaynak sularının kirlenmesine neden olacak. Ya da İnci Kefali balığının yumurtalarını bıraktığı Bend-i Mahi çayına deşarj edilecek. Bu da büyük bir felakete yol açabilir” şeklinde konuştu.
‘Tarım ve hayvancılık biter’
Bölge halkının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığına dikkat çeken Şahin, “Kirli su gelişigüzel doğaya bırakılırsa, doğada bulunan otlar zarar görecek. Bu otları yiyen hayvanlar hastalanacaktır. Böylece bu hastalıklar insanlara da bulaşacaktır. Bu tesisin yapılması hem bölge halkını hayvancılıktan edecek hem de büyük bir ekolojik tahribata neden olacaktır” diye belirtti. Van’ın Türkiye’nin en çok güneş alan kentlerinden birisi olduğunu hatırlatan Şahin, “JES’e alternatif olarak Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulabilir” dedi.
VAN