Yapılan kanal İstanbul ihalesine yazılı açıklama ile tepki gösteren EGEÇEP, koronavirüs salgınıyla insanların can derdinde olduğu şu günlerde bile doğaya, tarihe, yaşam alanlarına saldırıların devam ettiğini belirtti
Koronavirüs salgını dünya ve Türkiye gündemini meşgul edereken krizi fırsat bilip Kanal İstanbul ihalesini gerçekleştiren hükümete tepkiler devam ediyor. Kanal İstanbul projesinin etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon (yeniden yapım) projeleri için ihale gerçekleştirildi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu eşsözcüleri Berna Babaoğlu Ulutaş ve Ali Osman Karababa, yazılı bir açıklama yaparak, ard arda alınan kararla koruma altındaki doğal alanların imara açılmasına tepki gösterdi.
‘Koruma alanları ticari faaliyetlere açıldı’
Koronavirüs salgınıyla insanların can derdinde olduğu şu günlerde bile doğaya, tarihe, yaşam alanlarına saldırıların sürdüğü belirtilen açıklamada, “Bu virüsün doğada yarattığımız ekolojik yıkımların etkisiyle yaşanmış olduğu bilinmekte iken, yaşanan zor günlerde ısrarla doğaya yönelik saldırıların artırılması, hangi aklın ürünüdür anlamak mümkün olmamaktadır” denildi. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından kıyı yağmacılığının önünü açan karar 16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Açıklamada, “Bu kararla doğal koruma alanları ticari faaliyetlere açıldı. Doğal alanların yağmalanmasının ve talan edilmesinin önünde hiç bir engel kalmadı” ifadeleri yer aldı. Türkiye’nin farklı yerlerinde 305 adet maden sahasının ihaleye çıkarılarak, doğa talanına yenileri eklendiğinin altı çizilen açıklamada, bu ihalelerin iptali için Danıştay’a dava açıldığı bilgisi de paylaşıldı.
‘İhale derhal iptal edilmeli’
Kanal İstanbul projesi kapsamında iki tarihi köprünün yerinin değiştirilmesi için yapılan ihaleyi eleştiren açıklamada, “Bu ihale, hem halka hem tarihimize bir saldırıdan başka bir şey değildir. Yurttaşların şu sıralar koronavirüs salgını yüzünden, yarınını bile düşünebilecek durumda olmadığı bilinirken, demokrasinin olmazsa olmazı katılımcılık, kararlara katılım, bilgi edinme hakları hiçe sayılarak bir ihale gerçekleştiriliyor. Kültürel ve tarihsel varlıklarımız taşınarak değil bulundukları yerlerde korunmaya alınmalıdır. Bu ihale derhal iptal edilmelidir” denildi.
HABER MERKEZİ