Koronavirüs sürecinde tarım sektörü için önlem alınmadığını söyleyen HDP Tarım Komisyonu, çiftçinin tarlaya çıkamaması durumunda kıtlık riski ile karşı karşıya kalacağını belirtilerek, acil alınması gereken önlemleri sıraladı
Koronavirüs (Kovid-19) salgını Tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi den etkilemeye devam eiyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili ile Tarım Komisyonu Sözcüsü ve gazetemizin İmtiyaz Sahibi Dr. Rıdvan Turan, koronavirüs salgını sebebiyle tarım sektöründe yaşanan ve yaşanabilecek sorunlara yönelik yazılı açıklamada bulundu. Koronovirüsün (Kovid-19) pandemi ilan edilmesiyle birçok önlem alındığını, fakat tarım sektörü için önlem alınmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu durum çok önemli sorunları beraberinde getirecektir. Çünkü tarım stratejik bir sektördür ve üreticilerin bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarımsal üretime dönmeleri oldukça zordur. Gıda güvenliğinin sağlanması açısından; kısa, orta ve uzun vadeli tarım politikaları değerlendirilmeli ve zaman kaybetmeden acil önlemler alınmalıdır” ifadeleri yer aldı.
‘Ekonomik önlem paketinde çiftçiler görmezden gelindi’
Bütün zorluklara ve özellikle koronavirüs riskine rağmen çiftçiler üretimi aksatmadan sürdürmeye çalıştığına değinilen açıklamada, kırsalda yaşayan çiftçilerin yaş ortalamasının 55’in üzerinde olduğu ve risk grubunda olduğu belirtildi. Açıklanan ekonomik önlem paketinin merkezine sermayenin yerleştirildiği ve çiftçilerin görmezden gelindiği kaydedilen açıklamada, “Ancak AKP iktidarı şunu bilmelidir ki; tarım işçileri, çiftçiler tarlasına gidemedikleri üretim yapamadıkları takdirde, tarımsal faaliyetler durduğu noktada hayat da durma noktasına gelecektir. Krizin yaşandığı bu dönem başta sebze ve meyve gibi olmak üzere birçok ürün için ekim ve hasat zamanıdır. Çiftçinin tarlaya çıkamaması durumunda kıtlık riski ile karşı karşıya kalacağımız bir başka gerçektir” denildi. Açıklamanın devamında mevsimlik işçilerin sıkıntılarına da değinilerek, “Başta Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı iller olmak üzere birçok ilden mevsimlik tarım işçileri aileleri ile birlikte hasat için batı illerine göç edecek, hijyen koşullarının olmadığı çadırlarda 10-15 kişi yaşamak zorunda olacaklar ve Koronavirüse karşı ölüm riski ile baş başa kalacaklardır” ifadelerine yer verildi.
HDP, tarım sektörü için acil olarak alınması gereken önlemler şu şekilde sıraladı:
“ –2019 yılına ait bütün tarımsal desteklemeler hemen ödenmelidir.
-Salgın sebebiyle üreticilerin önünü görebilmesi açısından destekleme kapsamına bütün bitkisel ve hayvansal ürünler de dahil edilmelidir.
-Yeni girdi maliyetleri göz önüne alınarak tarımsal ürün ve hayvancılık destekleri arttırılmalıdır.
-Bütün tarım emekçilerinin hijyenik koşullarda çalışmaları sağlanmalıdır.
-Mevsimlik Tarım İşçilerinin koşullarının iyileştirilmesine yönelik önlemler alınmalıdır.
-Kırsalda çalışanların tümü sosyal güvenlik kapsamına alınmalıdır.
-Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ve ithal etmek zorunda olduğu yem hammaddeleri, yağlı tohumlar ve diğer ürünlerde ithalatla ilgili önlemler alınmalıdır.
-Tahıl ürünleri gibi risk grubundaki ürünlerin ihracatı yasaklanmalıdır.
-Çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları ile birlikte icralık çiftçinin borçları kamu borcu olarak devletçe karşılanmalıdır.
-Önümüzdeki Ramazan ayı birlikte artan gıda talebinden dolayı haksız fiyat artışlarının önlenmesine yönelik önlemler alınmalıdır.”
HABER MERKEZİ