İstanbul, koronovirüs salgınıyla sessizliğe gömüldü. Yurttaşların ağırlıklı olarak ‘evde kal’ çağrılarına uyduğu gözlemlenen kentte meydanlar, caddeler ve toplu taşıma araçları boş kaldı
Koronavirüs (Kovid-19) salgını sonucu Türkiye’de bugüne kadar 59 kişi yaşamını yitirirken, salgına yakalanan vaka sayısı ise 2 bin 433’e çıktı. Giderek yayılan virüs salgını nedeniyle en kritik kentler sıralamasının ilk sırasında İstanbul var. 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul, salgın nedeniyle sessizliğe bürünmüş halde.
Salgın öncesinde kilometreleri bulan araç trafiğine sahne olan kentte herkesin evine kapanmış olması dolayısıyla trafik yoğunluğu neredeyse yüzde 90 oranında azalmış durumda. Yollarda özel araç sayısının azlığı dikkat çekerken, normal zamanlarda tıka basa dolu olan metro, vapur, tramvay, belediye otobüsleri gibi toplu taşıma araçlarında da yolcular seyrek. Öyle ki dünyanın sayılı metrolarından biri olan İstanbul metrosu bile neredeyse boş sefer yapıyor. Kentte toplu taşıma araçlarını son 15 gündür sadece sabah ve akşam saatlerde işe gidip gelmek zorunda olanlar kullanıyor.
Hayalet şehir
Kentin en büyük plazalarının olduğu Şişli ve Levent Seyrantepe çevresinde neredeyse insana rastlamak zor. Özellikle Şişli’de herkes evlere çekilmiş durumda. Günün her saati hınca hınç olan Mecidiyeköy Metrobüs durağı mesai saatleri dışında sakin. Bu bölgelerdeki alışveriş merkezlerinde de aynı tablo hakim. AVM’ler hala açık olsa bile birçok mağaza kepenklerini kapatmış durumda.
Yurttaşlar maske ve eldivenli
Taksim Meydanı’ndan gelip geçenlerin sayısı da oldukça az. Salgın tehdidi yüzünden hemen herkesin yüzünde maske, ellerinde eldivenler var. Meydandaki polis noktasında ve Gezi Parkı girişindeki karakolda polis ve özel harekat timleri konumlanmaya devam ediyor. Sivil polisler ise araçlarından inmeden meydanda devriye halinde.
Meydanın yanı başındaki Talimhane’de, çoğunlukla turistlerin kaldığı otellerin birçoğu da kapalı. Bu yüzden sokaklarda yine oldukça sakin.
İstiklal Caddesi boş
Her gün yüzbinlerce insanın yürüdüğü, kentin en kalabalık adreslerinden biri olan İstiklal Caddesi’nin de eski canlılığından eser yok. Cadde boyunca seferlerini sürdüren Tünel-Taksim Meydan nostaljik tramvayının çoğunlukla boş gidip gelmesi dolayısıyla sefer sayısı azaltılmış. Cadde üzerindeki mağaza, restoran ve kafeteryaların da çoğu yine kapalı.
Tarihi pasajlar kapalı
Beyoğlu’nun en eski eğlence mekanlarının olduğu Nevizade bölgesinde bulunan tüm mekanlar İçişleri Bakanlığı kararı dolayısıyla kapalı. Sokaklara taşan masa ve sandalyelerini kaldıran mekanlar sadece paket servise açık. Nevizade’nin yanı başında yer alıp, kentin sembollerinden biri olan Çiçek Pasajı ise tamamen kapatılmış durumda. Hemen ilerisindeki tarihi Hazzo Pulo pasajında tüm çay ocakları kapalı. Hala yerli yerinde olan masa ve sandalyelerin arasında sadece kedi ve köpekler dolaşıyor.
Yine İstiklal Caddesi üzerinde yer alıp, yurttaşların ucuz alışveriş yaptığı Beyoğlu İş Merkezi ve Terkos Çıkmazı açık olsa da içerisi bomboş. Dükkanlardan bazıları kapalı iken, bazıları müşteri gelir umuduyla açık.
Galata Kulesi kapalı
Kentin bir diğer simgesi olmasından ötürü yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Galata Kulesi de yine salgından dolayı kapalı. Kimsenin uğramaması nedeniyle kulenin çevresindeki restoran, kafeterya, çay bahçesi, hediyelik eşya ve giyim mağazaları da kapatmak zorunda kalmış.
Tarihi Yarımada’da hayat durdu
Eminönü’nde de durum farksız. Yüzbinlerce insanın gelip geçtiği meydan ve yollardaki karmaşa kaybolmuş. Kapalı Çarşı gibi çevredeki bir çok dükkan salgın tehdidi yüzünden kapalı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Dikili Taş, Çemberli Taş gibi tarihi mekanlar kapalı olmalarından ötürü sessizliğe gömülmüş halde.
Gülhane Parkı’ndan Sarayburnu’na uzanan yol boyunca yine ancak tek tük kişiye rastlanabiliyor. Bölgedeki restoranlar, kitapevleri, çay bahçeleri ve eğlence mekanları gibi otellerin de birçoğu kapılı.
Bir zamanlar İstanbul’un ayakkabı üretim merkezi olan Gedikpaşa ile tekstil merkezi olan Laleli taraflarına uzandığımızda birçok atölye hali hazırda çalışır vaziyette. Bu atölyelerde alınan kısmi güvenlik önlemleri göze çarpıyor.
Hava kirliliği azaldı
Koronavirüs salgını nedeniyle İstanbulluların evlerine kapanmasıyla cadde ve sokakların boşalması ve binlerce işletmenin kapanması sonucu kentte tam bir sakinlik hakim. İnsanların dışarı çıkmaması ve trafik yoğunluğunun azalması aynı zamanda hava kalitesini de iyileştirdi. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, kentte hava kirliliği yüzde 30 azalmış durumda. Hava kirliliğinin yanı sıra deniz kirliliğinde gözle görülür bir azalma söz konusu. Öyle ki evde sıkılıp sahilde gezintiye çıkanların büyük bölümü berrak bir denizle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Kaynak: MA / Erdoğan Alayumat – İdris Sayılgan