Covid-19 olarak nitelenen koronavirüs salgını artarak sürerken Hantavirüs isimli yeni bir enfeksiyon Çin’de ortaya çıktı
Çin’de bir kişinin yaşamını kaybetmesi ile gündeme gelen bu virüs kemirgenler tarafından taşınan ve insanlarda hastalığa neden olabilen bir gruptan. Kuzey, Güney ve Orta Amerika’da görülen Hantavirüsler ciddi solunum hastalığına neden olabilirken, Avrupa ve Asya’da görülen vakalarda ise kanama ve böbrek hastalıklarının yanında ölüme de sebep olabilmekte. Şu anki verilere göre Hantavirüs yüzde 38 ölüm oranına sahip. Bu virüsü taşıyan başlıca canlılar yabani kemirgenler. Virüs bugüne kadar beyaz ayaklı fare dahil birçok fare türünde bulunmuş. Ancak hamster, kobay fareleri, kemirgen olmayan evcil hayvanlar ya da çiftlik hayvanlarında virüs saptanmamıştır. Hantavirüs evcil veya çiftlik hayvanlarını etkilemiyor. Enfekte olmuş yabani kemirgenler hastalık belirtileri göstermiyor, fakat virüsü dışkı, idrar ve tükürük yoluyla çevreye yayıyor.
İnsanlar etkilenir mi?
İnsanlar, kemirgen dışkısı, idrarı ya da tükürüğü bulaşmış tozları soluyarak virüsü vücutlarına sokabilirler. Solumanın yanında ayrıca direkt temas ile virüs taşınabilir. Bu, bir kemirgenin ısırığı ya da virüs içeren tozların yaralara, ciltteki kesiklere buruna ya da göze temas etmesi ile gerçekleşebilir. Virüs ayrıca kemirgenler tarafından virüs bulaştırılmış gıdalardan kazayla vücuda alınabilir. Virüs dışarıda uzun bir süre kalabilir ve ortamdaki nesnelere bulaşabilir. Hafif ya da çok ciddi hastalıkla boğuşanlarda virüsün etkisini gösterebileceği belirtiliyor.
Hantavirüsün semptomları
Virüs bulaşan kişilerde baş dönmesi, karın ağrısı, bulantı, kusma veya ishal görülebilir. Bunlara ek olarak akciğeri etkiler ve ciddi solunum sıkıntıları oluşmasına neden olabilir. Böbreklere de bulaşırsa, hastalığa ‘Böbrekte Kanamalı Ateş Belirtisi’ tanısı konur. Şiddetli vakalar aşırı kanama veya böbrek yetmezliğine neden olabilir. Şok meydana gelebilir ve hızla ölüme yol açabilir.
EKOLOJİ SERVİSİ