Muya Masal ve Şubadap Çocuk ekibinden Duygu Şahlar, yeni kitap çalışması olan Sivrisinek ile ilgili konuştu. Şahlar, piyasadaki kitaplara alternatif olduklarını belirtti
Çocukları eril zihniyetin bir parçası olarak yetiştirmeyi amaçlayan politikalara karşı kültürel çalışmalarıyla alternatif olan Muya Masal ve Şubadap Çocuk ekiplerinin yeni kitap çalışması “Sivrisinek”i çıkardı. Son olarak “Çekirdeksiz Domatesler” ve “Ornitorenk” kitaplarının ardından “Sivrisinek”le çocuklara ve ebeveynlere hitap eden Muya Masal ve Şubadap Çocuk ekibinden Duygu Şahlar, çalışmaları ile ilgili konuştu. Duygu Şahlar, Antakya’da okul öncesi öğretmeniyken, KHK ile mesleğinden uzaklaştırılan binlerce insandan biri.İşinden uzaklaştırılsa da eğitimci kimliği ile şu sıralar Muya Masal ekibinde önemli işlere imza atıyor. Özellikle de piyasada ve müfredatta olan kitaplara karşı alternatif üretimlerde bulunduklarını ifade eden Şahlar, bir çeşit karşı kültür savaşı verdiğini söyledi. Geçmişten günümüze cinsiyetçi, kadının toplumsal rollerini erk üzerinden şekillendiren, ırkçı masallarla çocukların şekillendirildiğini söyleyen Şahlar, “Çirkin ördek yavrusu” masalını örnek vererek, “Anne yavrularından biri siyah doğuyor diye istemiyor. Bu ırkçılığın zeminidir. Oysa annelik emek veren bakım yapan kişidir, doğuran kişi değil sadece. Onu kabul eden herkes annedir. Sevginin tarifi böyle bir şey. O yüzden bu kitaplar öyle mesajlarla dolu. Çocuklara okuyacak ve okutacak bir kitap bulamadığımız için kendimiz yazmaya başladık” dedi.
O hissiyatı oluşturmalıyız
“Çekirdeksiz Domatesler” kitabında bir domatesin çekirdeklerini çalan ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları(GDO) üretenlerden çekirdeklerini geri alma macerası anlatılıyor. “Ornitorenk” ise evrimi ve canlıların birbiri ile olan bağlarını ve değişimin kaçınılmazlığını anlatıyor. Ekibin son kitabı “Sivrisinek”i ise Şahlar şöyle anlatıyor: “Aslında bir empati şarkısıydı, biz de onu kitaplaştırdık. Tek bir mesaj yok. Empati de var. Hatta hikayenin sonunda sivrisinek herkes yaşadıklarını anlasın diye bu kitabı yazdığını söylüyor. Bu biraz öteki olanın dramı, hayatta kalma mücadelesi. Çocuklar için de bunun hissiyatını oluşturmak amacımız.”
‘Evrim’ kitabı
Çocuk edebiyatına ait kitaplarına pahalı olması nedeniyle erişimin zor olduğunu kaydeden Şahlar, ekip olarak daha çok dezavantajlı bölgelerde kitapları ücretsiz dağıttıklarını ifade etti. Şahlar son olarak “Evrim” adlı bir boyama kitabı projelerinin olduğunu söyledi.
İZMİR