Mağazalar kapandı ama depolarında emekçiler hala çalışıyor. DGD SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, işçilerinin bir an önce ücretli izne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda. Bilim insanları ve yetkililer insanlara mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları ve kalabalık ortamlarda bulunmamaları konusunda uyarılarda bulunurken, önlemler kapsamında şimdiye kadar kafe ve lokanta gibi insanların toplu bulunabileceği mekanlar kapatıldı. Salgın nedeniyle birçok büyük firma da yine mağazalarını kapattı. Ancak internet satışlarına devam ediliyor olmasından dolayı birçok şirketin depo çalışanları ve lojistik işçileri kalabalık ortamlarda çalışmaya devam ediyor.
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) Genel Başkanı Murat Bostancı, salgın dolayısıyla birçok mağazanın kapandığını ama internet satışlarından dolayı depo işçilerin üst düzey bir yoğunlukla çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Önlem alınmıyor
Depo işçilerinin yüzde 90’ının hala çalışmaya devam ettiği bilgisini veren Bostancı, “Çoğu işyerinde gerekli önlemler yok. Önlem olmadığı gibi birçok yerde göstermelik dezenfekte işlemleri ve masaları birbirinden uzaklaştırmışlar. Bunun ötesinde işçilerin ücretli izin taleplerini de yok sayıyorlar” diye belirtti.
İzin dayatmaları
Krizin iyi yönetilmediğini ve yaşananların çalışan işçiler açısından büyük bir risk oluşturduğunu ifade eden Bostancı, şunları kaydetti: “Bu süreçte 65 yaş üstü sokağa çıkmasın diyorlar ama gençler çalışıyorlar ve aile bireylerine bu virüsü taşıma olanakları var. İşçilerin yemekhanede ya da işe gidiş gelişlerinde sözde 1 metre ara olması gerekiyor. İşçiler buralarda iç içe bir durumdalar. Bu sürece dair ciddi bir önlem alınmıyor.”
Bostancı, böylesi kriz döneminde bile işçilerin ücretsiz izin ve yıllık izin dayatmaları ile sömürüldüğünü ifade etti.
İşçilere bir şey yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine de değinen Bostancı, patronlardan yana olduğunu belirttiği paket içerisinde işçiler adına bir şey bulunmadığını dile getirdi. Paketteki “Kısa Dönem Ödeneği” maddesine dikkat çeken Bostancı, “Bu maddeden de işsizlik maaşı kriterlerinin son 3 yılda 600 gün ve son 4 ayda 120 gün prim ödeme şartını karşılayanlar yararlanabiliyor. Bu da şu anda tüm çalışanları baz aldığımızda yüzde 20’sine bile denk gelmeyen bir durum. Dolayısıyla şuanda ciddi bir kriz dönemini var. İnsanlar ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyalar” diye konuştu.
Patronlar can güvenliğini hiçe sayıyor
Bazı işyerlerinde ancak işçilerin baskıları sonucunda iyileştirmelerin yapıldığını aktaran Bostancı, bu durumun da daha çok kurumsal firmalarda görüldüğünü kaydetti. Bazı işletmelerin ise, işçi sağlığını hiçe sayarak işçileri çalıştırdığını söyleyen Bostancı, “ŞOK’un depolarında çalışan üyelerimiz vardı. Orada enteresan işler oluyor. İşçilere 100 lira dağıtarak ‘işinize devam edin’ demişler. Aynı şekilde Migros’un depolarında da 200 lira dağıtmışlar. Verilen bu 100-200 lira işçinin her şeyden önce can güvenliğini yok saymaktan başka bir şey değildir. Bu durum para ile kıyaslanamayacak bir konumda. Her şeyden önce iş ve can güvenliği önemli olması gerekirken bunu patronlar yok sayıyor” dedi.
Depo ve lojistik çalışanlarının biran önce ücretli izne çıkarılmaları gerektiğini söyleyen Bostancı, yoksa virüse yakalananların sayısının git gide artacağı uyarısında bulunarak, bu önlemlerin alınması halinde sorunu aşılabileceğini kaydetti.
Kaynak:MA