Koronavirü salgını nedeni ile eve kapanmanın ev içi şiddeti de artırabileceğine dikkat çeken HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert, kadınların olası durumlarda izlemesi gereken yolu sıraladı
Koronavirüsü (Covid-19) tehdidi nedeniyle halka evde kal çağrıları yapılırken, bu durumun kadına yönelik ev içi şiddeti artırabileceğine de dikkat çekiliyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert, koronavirü nedeniyle insanların evde kaldığını ve aile içi şiddetin arttığını belirterek, “Erkekler virüsten daha tehlikeli duruma getirilmiştir” dedi.
Kadınları koruyabilecek olan tek yasanın 6284 Sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi olduğuna değinen Sert, Adalet Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına dair aldığı tedbirleri içerisinde kimi iş ve işlemlerin durdurulduğunu ancak 6284 Sayılı yasaya ilişkin başvuruların durdurulmadığını hatırlattı.
Alınacak önlemler
Sert, kadınlara uygulanan şiddet sırasında neler yapmaları gerektiğini şöyle sıraladı: “Şiddete uğradığınızda öncelikle size en yakın Acil Şiddeti Önleme Merkezi’ne, cumhuriyet savcılıklarına, bulunduğunuz yere göre kaymakamlık ya da valiliklere başvuruda bulunabilirsiniz. Ne gibi tedbirler talep edebilirsiniz? Şiddetin derecesine göre; eğer düşük bir şiddet söz konusuysa evden uzaklaştırma, sizi herhangi bir iletişim yoluyla aramasını engelleme, geçici olarak nafaka, velayet hakkı ve benzeri taleplerde bulunabilirsiniz. Şiddet daha ağırsa bunun için darp raporu almanız gerekiyorsa bir hastanenin acil servisine başvuruda bulunarak darp raporu alabilirsiniz.”
Darp raporu alan mağdurun savcılığa ifade verip, bunu zapta geçirerek savcıya imzalatması gerektiğini vurgulayan Sert şunları dile getirdi; “Asla unutmayın İstanbul Sözleşmesi, 6284 Sayılı yasa yaşatır ve yasadaki tüm koruyucu tedbirler rafa kaldırılmış durumda değil. Eğer herhangi bir kuruma başvuruda bulunabilecek durumunuz yoksa evden çıkamıyorsanız Alo 183’ü ve 155 polis hattını aramanız gerekmektedir.”
‘İhbar hatları daha aktif olmalı’
Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu ise, şu sözleri ifade etti: “Ev içine kapanmak kadın ve çocuklara istismar ve şiddeti arttırabilecek düzeydedir. Şiddet önleme mekanizmalarının, telefon ihbar hatlarının daha aktif olması gerekiyor. Şimdi cezaevlerinde tahliyeler konuşuluyor. Biz tacizcilerin, tecavüzcülerin, istismarcıların tahliye edilmesinin karşısında duruyoruz. Çünkü böyle bir uygulama şiddetin ve cinayetlerin yaşanmasına neden olabilir. Cezaevlerinden yaşlı, hasta, kadın ve çocukların, siyasi tutsakların, gazetecilerin, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı için ceza alanların tahliye edilmesi gerekiyor.”
HABER MERKEZİ