Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile Beşar Esad arasında dün yapılan görüşmede Adana Mutabakatı’nın gündeme geldiği ve Rusya’nın mutabakatı güncellemeyi önerdiği iddia edildi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, dün Suriye’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştüğü açıklanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada bunun bir ‘iş ziyareti’ olduğunu ifade etmişti. Görüşmede Rusya’nın, Türk devleti ile Suriye arasında 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı’nı güncelleme çabası içinde olduğu iddia edildi.
Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriye Ulusal Güvenlik Danışmanı Ali Memlük’le görüşen Şoygu’nun gündeminde İdlib ve Kuzey-Doğu Suriye olduğu belirtildi.
Suriye devlet ajansı SANA, görüşmede 5 Mart’ta Türk devleti ile Rusya arasında Moskova’da imzalanan yeni İdlib anlaşmasının yanı sıra “Cizîrê bölgesindeki durum” ve “Suriye devletinin ülkenin dört bir yanında hakim olma” çabalarının görüşüldüğünü aktardı.
Rusya Adana Mutabakatını güncellemeyi önerdi iddiası
El Arab gazetesi ise Şam kaynaklarına dayandırdığı haberinde görüşmede “Adana Mutabakatı’nın güncellenmesinin ana gündem konusu olduğunu” yazdı.
Konuyu gündemine taşıyan Suudi Arabistan kaynaklı ve Londra merkezli Şark El Awsad gazetesi de görüşmede ana gündemin ‘Suriye rejimini yeniden tüm ülkede hakim kılma’ olduğunu yazdı.
Rusya’nın Türk devleti ile Suriye arasında Adana Mutabakatı’nı güncelleme çabasında olduğunu belirten gazete, Adana Mutabakatı’dan belirtilen “sınır hattında 5 ile 10 kilometre derinliğinde faaliyet sınırının 30 kilometreye çekilerek anlaşmanın güncellenmek” istendiğini yazdı.
Görüşmeye ilişkin Suriye Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “El-Cezire bölgesindeki durumu, ABD’nin Suriye’nin petrolünü ve zenginliklerini gasp etmeye devam etmesi, Suriye Devleti’nin ülkenin farklı bölgelerinde güvenlik ve istikrarı yeniden sağlama yolunda attığı adımlar, Rus yönetimin Suriye’ye bölgesel ve uluslararası ölçekte uygulanan ablukayı kırma, yaptırımları kaldırma ve Suriye halkının izolasyonuna son verme hususunda gösterdiği çabalar ele alındı” denilmişti.
Esad ‘Kürtler Suriye’de yok’ demişti
Türkiye ile Rusya-Suriye arasında İdlib’te yaşanan çatışmaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova’ya giderek, Putin’den ateşkes istemişti.
5 Mart’ta yapılan Putin ile Erdoğan görüşmesinden hemen önce bir Rus kanalına konuşan Beşar Esad, “Kürtler Suriye’de yoktur, Kürt davası yalan ve hayaldir” iddiasında bulunmuştu.
Esad’ın sözlerine cevap veren PYD Eşbaşkanlık Kurulu Üyesi Foza Yûsif ise, “Bu sözler Erdoğan’ın ‘düşünmezsen yoktur’ sözlerini tamamlayan sözlerdir. İkisi, inkar noktasında buluşuyor. Gelin, Kürtlere karşı bir olalım mesajıdır” demişti.
Şoygu’nun ziyareti sonrası İran İdlib’e güç yığdı
Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib’in doğusundaki Serakib kentinde bulunan İran’a bağlı grupların El Zeviye dağı bölgesi ile İdlib’in güneyindeki Kefer Nibul kentindeki noktalarına sevkiyat yaptığını kaydetti. ‘313’ adlı İran destekli bir grubun Kefer Nibul çevresinde konuşlandığını kaydeden SOHR, Serakib kentinde de ‘El Rıdvan’ isimli Lübnan Hizbullah’ına bağlı başka bir grup ile Iraklı İran yanlısı grupların konuşlandırıldığını belirtti.
Öte yandan SOHR, İran Devrim Muhafızları’nın Halep’in güneyindeki El İs bölgesine ağır silah ve askeri sevkiyat yaptığını duyurdu.
Tüm yaşananların Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki görüşmeden sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekti.
Kaynak: ANF