Medipol Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Koca’nın Sağlık Bakanlığı’na getirilmesine tepki gösteren sağlık örgütleri, sağlığın daha da ticarileştirileceğini belirtiyor. Sağlıkçı Ulus, ‘Atama tesadüf değil’ dedi
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Sağlık Bakanlığı’na Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca’nın getirilmesi, sağlık örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Hastanelerde artan şiddette karşı sık sık meydanlara inen sağlık örgütleri, Koca ile birlikte sağlık alanının daha da ticarileştirileceğini belirtiyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, Sağlık Bakanlığı gibi insan hayatını etkileyen bir makama Fahrettin Koca’nın getirilmesi ile sağlık sektörünün daha da paralı bir hale getirileceğine dikkat çekti. Bu durumun beraberinde sosyal devletin olmazsa olmazı olan koruyucu sağlık hizmetini tamamen rafa kaldırılmasını getireceğine işaret eden Ulus, kâr mantığının hakim olduğu bir anlayışın, sağlık sektöründe bir eşitsizliği de neden olacağını söyledi.
Tesadüf değil
Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da özel hastane sahibi olduğunu hatırlatan Ulus, iktidarın yine Sağlık Bakanlığı’na özel sektörden birini getirilmesinin tesadüf olmadığını kaydetti. KHK’lerle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişimiyle birlikte özel sektör mantığıyla devlet kurumlarının yeniden düzenleneceğini vurgulayan Ulus, “Sağlıkta yerleştirmek istenen özel sektör mantığıdır ve bu mantık kâr üzerinedir. Oysa hastanelerin mantığı kâr mantığı değil, hastayı tedavi etme mantığıdır. Toplumun sağlığını bozup, ‘gelin sizi iyileştirelim’ diyorsun. Bu hastaya müşteri gözüyle bakmaktır” diye konuştu.
Sağlık piyasalaştırıldı
Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak adlandırılan, 2002 ile başlayıp bu süre zarfında peak (alternatif) olarak önlerine konulan şehir hastaneleri projesine değinen Ulus, “Bu şehir hastaneleri aslında kamu-özel ortaklığıdır ve sağlığı piyasalaştırmadır” dedi. Mevcut sağlık sisteminde parası olanın sağlık hizmetinden yararlanacağı, olmayanın bekleyeceğini ifade eden Ulus, bunun hem sağlık açısından hem de tıp etiği açısından sorunlu bir anlayış olduğunu vurguladı.
Klinikler satıldı
Diyarbakır’daki hastanelerin yemekhanelerin çoğunun firmalara ihale yoluyla verilerek özelleştirildiğine dikkat çeken Ulus, “Şu an Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi2nde laboratuvar ve radyoloji bölümleri özelleştirildi. Klinikler parça parça satılıyor” dedi. KHK’lerle işten atılmaların özel sektör mantığı olduğuna dikkat çeken Ulus, AKP iktidarıyla birlikte Türkiye’nin battığını ve her şeyin özel sektöre devredildiğini söyledi.
Kâr mantığı neden oluyor
Sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alamadıklarını kaydeden Ulus, “Bunula ilgili talepte bulunuyoruz ama karşımıza yine sermayeyi koruyan devlet mantığı çıkıyor” diye konuştu. Ulus, son zamanlarda sağlık alanında yaşanan şiddetin artmasında iktidarın kâr mantığının neden olduğunu kaydetti.
DİYARBAKIR/MA