TGS, salgın nedeniyle gazetecilerin risk altında olduğunu kaydederek, evden çalışma yönteminin devreye sokulmasını istedi. TGS, ayrıca gazetelerin internet sitelerine destek sağlanmasını istedi
Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs salgını (Covid-19) tehdidi karşısında gazetecilerin en riskli meslek grubu içerisinde yer alması dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sahadaki tehlikeye dair yazılı açıklama yaptı.
Covid-19’un Türkiye’de de yayılmasının ardından gazetecilerin kamuoyu önündeki sorumluluklarının artmakla birlikte can güvenliklerin de riske girdiği belirtilen açıklamada, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için her şart altında görevlerini yapan gazetecilerin bu salgın döneminde de hakikatin peşinden koşmaktan vazgeçmediği vurgulandı.
‘Meslektaşlarımız risk altında’
Hala sokaklarda haber peşinde koşan meslektaşlarının risk altında olduğunu kaydedildiği açıklamada “Tıpkı sağlık çalışanları ve hizmet sektöründe çalışan emekçiler gibi gazeteciler de bir kamu faaliyeti yürütmektedir ve onları salgından korumak, iş güvencelerini sağlamak bir görevdir. Bunu sağlayacak olanlar ise medya sahipleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve Hükümet’tir” ifadeleri kullanıldı.
‘Gazeteciler evden çalışmalı’
Medya sahiplerinin birincil görevinin gerçek haberi vermek, ikincisinin ise bu haberi verecek olan gazetecileri salgından korumak olduğunun altını çizen TGS, bu nedenle salgın döneminde tüm dünyanın uyguladığı evden çalışma yönteminin bir an önce devreye sokulmasını istedi. Açıklamada, “Bu yöntem ile hem yazı işleri ile haber merkezlerinde ve stüdyolarda çok sayıda çalışanın bir araya gelmesi önlenecek hem de yayıncılık faaliyeti teknolojisinin sağladığı olanaklarla sürdürülmüş olacaktır” denildi.
‘Maddi destek sağlanmalı’
TGS, medya sahiplerinin yaşayacağı olumsuzlukları gazetecilere yansıtmalarına fırsat vermemek için Basın İlan Kurumu’nun ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın atması gereken adımlar olduğunu da vurguladı: “Bu koşullarda sokağa az çıkılmasından kaynaklı olarak basılı medyaya karşı internet siteleri daha fazla kullanılacaktır. Basın İlan Kurumu özellikle yerel gazetelere, bu günlerde daha çok destek olmalı, sokağa çıkamama durumları karşısında ilan ve reklam gelirlerini kesmemelidir. Televizyon kanallarında ise Bakanlıkların RTÜK aracılığıyla uyguladığı Zorunlu Yayın spotları salgın dönemi boyunca ücretli hale getirilerek destek verilmelidir.”
Yapılan açıklamada önlem alınması zaruri olan diğer bir alanın ise tutuklu gazetecilerin bulunduğu cezaevleri olduğunun altı çizildi.
‘Bilgi kirliliğine dikkat çekildi’
Virüs konusundaki bilgi kirliliği üzerinde de duran TGS, “Salgın karşısında bu dönemde en tehlikeli durum özellikle sosyal medya üzerinden yürüyen bilgi kirliliğidir. Yanlış, yanıltıcı bilgi en az virüs kadar tehlikelidir. Bunun da önüne geçmek öncelikli olarak gazetecilerin faaliyetlerini tam anlamıyla yapabilmesine bağlıdır. Gazetecinin işini hakkıyla yapabileceği ortam sağlanmazsa, yanlış bilgiyle baş edilmesi de mümkün değildir” dedi.
HABER MERKEZİ