Diyarbakır’daki hastanelerde de sağlık çalışanlarına yeterli düzeyde koruyucu ekipman verilmediği ortaya çıktı. Sağlık çalışanları, kamu kurumlarına ait misafirhaneleri kullanmak için başvuru yaptı
Diyarbakır’da koronavirüs (Covid-19) salgınına yakalanan yurttaşlar, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Hastanesi’nde tedavi ediliyor. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının sağlığı da tehlike altında. Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre Dicle Üniversitesi Tıp Hastanesi’nde umreden gelen ve testi pozitif çıkan bir hastanın herhangi bir tedbir alınmadan akciğer filmini çeken bir röntgen teknikerinin, izolasyon bölümündeki tedavisi sürüyor.
N95 maskesi yok
Yine testi pozitif çıkan bir hastayı ilk muayene eden bir asistan doktorun da tedbir amaçlı evinde karantinaya alındığı bildirildi. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarına ise yeterli düzeyde koruyucu ekipman verilmediği aktarıldı. Çalışanlara günlük bir maske verildiğini ve bunun da yeterli olmadığı vurgulandı.
Maskeler, ilçe hastaneleri ve Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) çalışan sağlık emekçilerine yeterli düzeyde verilmediğinden kaynaklı sağlık çalışanlarının problem yaşadığı bildirildi. Yine hastanelerde, üç katmanlı solunum izolasyonlu olan N95 maskesi ise bulunmuyor.
Herkese ekipman verilmiyor
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan 5 servis ise boşaltıldı. Hastalar için riskli olan servisler (Organ Nakli Servisi gibi) daha fazla izole edilen servislerle birleştirildiği öğrenildi. Hastanede, salgına direkt müdahale eden sağlık emekçilerine tam koruyucu ekipmanlar verilirken diğer sağlık çalışanlarına verilmediği aktarıldı.
Endişeleri ve kaygıları azaltmak için toplumun doğru bilgilendirilmesini gerektiğinin altını çizen sağlık emekçileri, “Gerekli koruyucu ekipman verilmesi gerekir. Bireysel değil toplumsal bir tedbir alınması gerekir” taleplerinde bulundu.
SES misafirhaneler için başvurdu
Benzer sorunlara Türkiye’nin her tarafında rastlanıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, sağlık emekçilerinin kamu kurumlarına ait misafirhanelerini ücretsiz kullanıp kendilerine servis tahsis edilmesi için Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu.
SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, salgının her geçen gün artarak devam ettiğini ve bu olağanüstü süreçte en önemli iş yükünün kendilerinin omuzunda olduklarını aktardı.
DİYARBAKIR-ANTALYA