Koronavirüs salgınıa karşı açıklanan ekonomi paketini değerlendiren yurttaşlar küçük esnafın düşünülmediği bir paket olduğunu söyledi. Sürecin sonunda bir çok esnafın kepenk kapatmasından korkuluyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı” sonrası “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adıyla açıkladığı 100 milyarlık ekonomik paketi ne işçinin ne de küçük esnafın derdine çare olmadı. Ekonomistler paketi “Sermayeyi koruyan paket” şeklinde yorumlarken, küçük esnaf ise paket içerisinde kendilerine ilişkin herhangi bir maddenin yer almamasını eleştirdi. Koronavirüs tehdidi nedeniyle sokakları boşalan kentlerden biri olan Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, kentin en işlek meydanı Özgürlük Meydanı’nda bulunan kapalı çarşı esnafı pakete ilişkin Mezopotmaya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuştu. Hükümetin salgın dolayısıyla çıkardığı pakette küçük esnafın unutulduğu düşüncesindeki Kemeraltı Çarşısı esnafı, içerisinde bulundukları zorlu durumu anlattı.
‘Devlet küçük esnafı da görmeli’
Her ay binlerce TL ödeme yapmak zorunda olduklarını belirten esnaflardan Abdülbaki Kanat, “Esnaf kan ağlıyor. Allah sonumuzu hayırlı etsin. Esnafa destek verilmesi, borçların ve çeklerin ertelenmesi gerekiyor. Esnafa da bütçe ayrılması gerekiyor” dedi. Virüs öncesi de işlerinin iyi olmadığını hatırlatan esnaf Mahsum Aydın, virüs tehdidi ile birlikte işlerinin tamamen çöktüğünü vurguladı. Aydın, “Devlet sadece büyük esnafı değil, küçük esnafı da görmeli. Açıklanan paketin bizi geçerli olacağını zannetmiyorum” şeklinde tepkisini dile getirdi.
‘Her şey büyük esnaf için’
“Bir haftadır işler kesat” diyen esnaflardan Mehmet Kurgay, düğün salonlarının kapatılmasının kapalı çarşı esnafını vurduğuna işaret etti. Kurgay, “Esnafın tamamı kiracıdır. Eğer bu şekilde devam ederse esnaf biter. Çekleri var, kiraları var” dedi. Erdoğan’ın açıkladığı pakette küçük esnafa yer verilmediğini söyleyen Kurgay, “Küçük esnaf yok pakette. Her şey büyük esnaf için. Büyük şirketler için yapılmış. Küçük esnafa sadece kolonya var. Kolonya ve maske dışında küçük esnafa, yoksullara ne söylemişler pakette” dedi.
‘Bir imkanın sağlanması gerekiyor’
Esnafın perişan bir halde olduğunu belirten Diyar Alan ise, yetkililerin “Evlerinizden çıkmayın, işyerlerinizi açmayın” çağrılarına tepki gösterdi. Alan, şunları söyledi: “Biz dükkânı açmasak, kiramız 3 bin TL, elektrik faturamız var. Dükkânı kapatırsak daha da perişan oluruz. İnsanların borçları var. Bir imkanın sağlanması gerekiyor. Kredileri var. Borçlar ertelenmeli, faizler durdurulmalı. Birkaç ay kiralar alınmamalı. Aksi halde böyle devam ederse durumumuz iyi değil.”
‘İşçilerin parasını dahi ödeyemeyeceğim’
Salgın dolayısıyla Kemeraltı Çarşısı’nda kahvaltıcı dükkânı kapatma zorunda kaldığını belirten Zafer Uludağ, devletin “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi ile kredi ödemelerini ertelemesinin sorunları çözmeye yetmediğini söyledi. Hem kendisinin hem de çalışanlarının mağdur olduğunu dile getiren Uludağ, “Kredi borçlarım var. Dükkan çalışmazsa ben de hiçbir borcumu ödeyemem.3 veya 5 ay çalışamayacağımızı düşünürsek işçilerin parasını ödeyemem” diye belirtti.
‘Zengine var da bize yok mu?’
Çarşıda babadan kalma 82 yıllık kuru kahve dükkanı işleten İlyas Günen de, şimdiden bir çok bankaya borçlanması nedeniyle dükkanını işletemez duruma gelmesinden şikayetçi. Günen, yaşadıkları mağduriyeti, “Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Zengine var da bize yok mu? Hükümet paket adı altında küçük esnaftan da haberdar olsun. Benim yanımda 6 işçi çalışıyor. Böyle giderse 3 kişi çıkarmak zorunda kalacağım. Yazık günah değil mi?” diye sitem etti. Bilgisayar dükkanı sahibi İbrahim Alaçalı da, Türkiye’deki ekonominin tamamen durduğunu belirtti. Alaçalı, farklı önlemlerle küçük esnafın desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Salgının belli bir süresinin olmamasının esnafı tedirgin ettiğini söyledi.
‘Borçlarımı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum’
Elektrik ve elektronik malzemesi toplu alım satım işi yapan çarşı esnaflarından Caner Dokuzlu da, esnafın kan ağlar halde olduğunu ifade etti. Dükkanını kapatma aşamasına geldiğini söyleyen Dokurlu, içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle dile getirdi: “Bize 3 hafta evden çıkmayın diyorlar. Nasıl çıkmayayım. Şuan özel sektöre verilen bir destek yok. Kamu görevlileri ve memurlara her türlü bir imkan var ama esnafa sunulmuyor. Evden çıkmasam ve çalışmazsak evimin kirasını, elektrik, suyumu kim karşılayacak? Benim bankalara borcum var. Nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum ve bu borcu nasıl erteleyeceğim.
İZMİR