Mardin kayyumu, ‘Kentsel Sit Alanı’ kapsamında olan tarihi caddeyi silüeti bozacak şekilde ışıklandırdı. TMMOB Temsilcisi Derya Akyol’un, ‘milyonluk yanlışlık’ dediği projeye 1.5 milyon harcandı
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos’ta yeniden kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, “Kentsel Sit Alanı” olan ve Tarihi Mardin olarak bilinen yerleşimdeki 1’inci Cadde üzerine “sağlıklaştırma” çalışmaları adı altında yeni aydınlatma direkleri diktirdi.
Kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle eleştirilen aydınlatma direkleri ile ilgili Mardin Barosu Çevre Komisyonu, iptal davası açma hazırlanıyor. Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Ekoloji Derneği’nin de dahil olduğu itiraz süreci devam ederken, ihale sürecinin usulsüz ve adrese teslim yapıldığı ortaya çıktı.
Kanunu delmek için ihale parçalandı
Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onay vermesi ile dahil olduğu çalışmaya dair Mardin Büyükşehir Belediyesi, bir seferde yapılacak işi 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu 21’inci Maddesi’nin (f) bendine göre; “İhtiyacın kısımlara bölünmek suretiyle 21/f kapsamında yaptırılması Kanunun 5. maddesindeki temel ilkelere aykırıdır” maddesine rağmen 5 parçaya ayırdı. Söz konusu ihale de 3734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesi’nin (f) bendine göre “davetli pazarlık usulü” ile yapılırken, 5’i de Nevşehir merkezli Mavi Aydınlatma Altyapı Sistemleri Ticaret Limited Şirketi isimli firmaya verildi.
1.5 milyon harcandı
Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesi’nin (f) bendine göre 2019 yılının sonuna kadar yapılabilecek ihalelerin limiti 301 bin 228 TL’yi aşamazken, 2020 yılı itibariyle eşik değer 323 bin 398 TL’ye çıkarıldı. Belediye de yapmış olduğu 5 ihaleyi de bu üst limitlere göre ayırarak, firmadan sırasıyla 295 bin 637 TL, 296 bin 450 TL, 294 bin 100 TL, 280 bin 140 TL ve 312 bin 260 TL değerinde malzeme alımı yaptı. Kayyum yönetimi böylece aynı firmadan aynı iş için 5 ayrı ihale ile 1 milyon 478 bin 587 TL’lik alım yapmış oldu.
Milyonluk hata
Konuya dair Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan TMMOB Mardin İKK üyesi ve Mardin Ekoloji Derneği yöneticilerinden Derya Akyol, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “Kentsel Sit Alanı” olarak ilan edildiğini ve korunması gereken bir alan olduğunu hatırlattı.
Akyol, hem teknik gözle hem de kentte yaşayan bir yurttaş gözüyle bölgeye dikilen aydınlanma direklerinin tarihe zarar verdiğinin gözle görüldüğünü söyledi. Bölgede yapılması gereken çalışmanın sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile ortaklaşa yapılması gerektiğini ifade eden Akyol, bölgede bir aydınlatmaya ihtiyaç olması durumunda bunun bölgenin tarihi dokusuna uygun olması gerektiğini vurguladı. Akyol, ihalelerin toplamına da dikkati çekerek “Mardin’de yapılan bu milyonluk yanlıştan derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ