BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ’21’inci yüzyılın en büyük insani felaketi’nden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu söyledi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), her on saatte bir Suriyeli çocuğun savaşın sonucu olarak yaşamını yitirdiğini kaydederek, tüm dünyadaki hükümetleri ve kamuoyunu Suriyeli çocukları unutmamaya çağırdı.
Suriye’de savaş onuncu yılına girerken, UNICEF’in rakamlarına göre, 2 milyon 800 bin Suriyeli çocuk okula gitmiyor, büyük bir kısmı ise hayatında hiç ders görmedi.
Bölgedeki süregelen şiddeti ve insanların yerinden edilmesini Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, “21’inci yüzyılın en büyük insani felaketi olarak” adlandırdı. Çocuklar ise bu felaketten en çok etkilenenler.
Suriye’de 15 Mart 2011 yılında başlayan hükümet karşıtı gösteriler bir kaç ay zarfında ülkede bir iç savaşa dönüştü. İran ve Rusya, Şam yönetimini askeri açıdan destekleyerek Beşar Esad’ın iktidarda kalmasını sağlarken, diğer yandan IŞİD’in hilafet ilanıyla birlikte kurulan koalisyon çerçevesinde Batılı devletler de savaşa müdahil oldu. IŞİD’in hilafetine ise öncülüğünü Kürtlerin yaptığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) 17 Ekim 2017’de Rakka’nın özgürleştirilmesi ile son verdi.
IŞİD ile mücadelede başarı kaydedilirken, Şam yönetimi, geçen yıl ülkedeki selefi grupların son kalesi sayılan İdlib’e yönelik operasyon başlattı. Çatışmalar İdlib ve çevresinde devam ederken, Türkiye’nin Suriye’de 12 gözlem noktası bulunuyor. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib’de 28 Şubat’da düzenlenen saldırıda 34 Türk askeri hayatını kaybetmişti.
Kaynak: DW