CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılması Meclis gündeminde. AKP’li bazı vekiller dokunulmazlığın kaldırılması teklifinin gündeme gelmemesini istiyor
Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle üç fezleke hazırlanarak Meclis’e sunulmuştu.
Fezlekelerin Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilmesiyle birlikte Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı gündeme geldi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in edindiği bilgilere göre Meclis’te tartışmalı oturumlara sebep olan Özkoç’un sözleri AKP’nin Meclis grubunda da tartışma yarattı.
Meclis kulislerinde Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılması tartışılsa da bu hafta gündeme getirilmeyecek. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmende dokunulmazlık gündemi tartışıldı. CHP’de Altay’ın öncülüğünde bir grubun bir süredir devam eden gerginliği azaltma yönünde görüşmeler yaptığı belirtiliyor.Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılmaması konusunda AKP’li vekillerin bir bölümünün destek vermediği ifade ediliyor.
Ancak AKP’li vekillerin bu konuda verilecek herhangi bir kararda etkisinin olmadığı, Saray’dan gelecek haberin beklendiği belirtiliyor.
Dokunulmazlık kaldırma süreci
Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere her siyasî partinin hazırlık komisyonuna verebileceği üyeleri arasından beş üyeli bir hazırlık komisyonu oluşturuyor. Hazırlık komisyonu ise dosyaları inceleyerek en geç 1 ay içinde hazırladığı raporu karma komisyona veriyor. Karma komisyonda birkaç ay içinde bu raporu görüşerek, dokunulmazlığın kaldırılması ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesi ya da ertelenmesi ile ilgili karar veriyor.
400 vekil gerekli
Komisyon raporu, kovuşturmanın ertelenmesi yönünde ise rapor Genel Kurul’da okunur. 10 gün içinde yazılı olarak itiraza uğramaması halinde kesinleşir. İtiraz edilen rapor, Genel Kurul’da tekrar görüşülerek karara bağlanır. Eğer rapor dokunulmazlığın kaldırılması yönündeyse Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanıyor.
Dokunulmazlığın kaldırılması teklifi Genel Kurul’a Anayasa değişikliği teklifi halinde geliyor. Bu nedenle dokunulmazlığın kaldırılması için 400 milletvekili oyu gerekiyor. AKP’nin koltuk sayısı 290, MHP’nin ise 49. Toplam oyları ise 339.37 milletvekili olan İYİ Parti, bağımsız 7 milletvekili, Büyük Birlik Partisi (BBP) 1 milletvekili, Demokrat Parti’nin de 1 milletvekili eklense dahi bu sayının toplamı 400’ü bulmuyor. Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılması için 15 milletvekilinin de oy kullanması gerekiyor.
Savunma hakkı
İç tüzüğe göre, dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili isterse hazırlık komisyonunda, Karma Komisyonda ve Genel Kurulda kendini savunma hakkına sahip.
2016 yılında dokunulmazlık nasıl kaldırıldı
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği 20 Mayıs 2016 tarihinde 376 oyla Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. AKP ve MHP’nin oyları dokunulmazlıkların kaldırılmasında tek başına yeterli olmazken, CHP “Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasıyla, değişikliğe destek vermişti.
Daha sonraki süreçte HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu HDP’li milletvekilleri 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmıştı.
HABER MERKEZİ