Çeşme’yi arka bahçesi sanan ETS patronu ve Turizm Bakanı Ersoy, İzmir’de ‘lansman’ sunumunda
Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘acele’ olarak kamulaştırma adı altında Çeşmelilerin ve Urlalıların ve kamuya ait arazileri ile ormanlık alanlara el konularak sermaye sahiplerine devredilmeye çalışılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’de düzenlediği ‘Çeşme Projesi’ tanıtım toplantısına davet edilmeyen Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kent Konseyi, alternatif toplantı düzenledi. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, “Kimse Çeşme ve Urla halkını yok sayamaz” diyerek tepki gösterdi. Gerçekleştirilen alternatif toplantıya; Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, İzmir Kent Konseyi Başkanı Saniye Nazik Işık, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri katıldı.
İzmir’de sadece patronlar vardı
Çeşme ile ilgili olarak yapılan toplantıya sadece sermaye kesimlerinin katılmış olması dikkat çekti.
İzmir’de ‘Ege Turizm Planı Değerlendirme’ adı altında yapılan toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanı ve ETS patronu Mehmet Ersoy, “Proje için dünyada eşi benzeri olmayan dört dörtlük bir çalışma oluyor. Amaç bugünün değil gelecek 50 yıla uygun bir konsept yaratmak” dedi. İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) basına kapalı olarak gerçekleşen ‘Ege Turizm Planı Değerlendirme’ toplantısına İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ile diğer işveren oda başkanları katıldı.
‘Yeni ürün pazarlanıyor’
Bakan Ersoy, “Projenin genel lansmanını İZTO ile birlikte yapıyoruz” dedi. Lansman vurgusu ‘yeni ürünün pazara sunulması’ olarak biliniyor olması el konulan arazi için müşteri arandığını ortaya koydu. Ersoy, “Sivil toplum kuruluşlarının da hepsini davet ettik. Bu toplantı bütün önyargıların kırılması açısından önemliydi” sözleri ise ‘sivil toplum’ kuruluşlarının sermaye örgütlerinden başkaca birşey olmadığını bu vesile ile halka göstermiş oldu. Diğer yandan Çeşme Çakabey Kültür Merkezi’nde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Belediye Başkan adaylığı sırasında Çeşme’de yaşayan herkes için daha çok iş ve aş için mücadele edeceğini söylediğini hatırlatarak, “Bu şehrin seçilmiş, Şehri- Emin’i olarak benim öncelikli görevim, Çeşme’de turizmi geliştirirken; Çeşme’nin doğasını korumaktır. Biz, Çeşme’de turizmi geliştirirken bunu Çeşme’nin doğasını bozarak, betonlaştırarak yapmayacağız” diye konuştu.
Çeşme’nin doğasını yedirmedik
Oran konuşmasında, 2019’un Mayıs ayında Ersoy ile görüştüğünü belirterek, “Çeşme Turizm yatırım bölgesi ilan edildi. Çeşme acele kamulaştırmada Çeşme kısmında 23 tane aile 2 de şirket var. Ersoy’un kendisine ‘acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım’ demiştim. Çeşmelilerin malını, Çeşme’nin doğasını kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız da. Mücadelemiz devam edecek. Yarınlarımıza daha güzel bir Çeşme bırakmak için, kamusal alanlarımızın hakkında verilen kararlarda ortak aklın yer alması lazım. Hazine malları hükumetin değil, hepimizin. Bundan sonra da herkes bilsin ki dün olduğu gibi ortak akıl doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.
‘Türkiye’de şirketokrasi var’
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise ‘acele kamulaştırma’ üzerine konuştu. Ortada bir kamulaştırma değil, özelleştirme olduğunu söyleyen Kemalbay, “AKP-MHP bloğu iktidarını sürdürmek için şirketlerle girdiği bu tür ilişki ile bu tip projeler ortaya çıkıyor. Türkiye’de bir şirketokrasi var. Buna esastan itiraz ediyoruz” dedi. Kemalbay, “Sur’u Toledo yapacağız diye yola çıktılar. Sur’u betona boğdular. Çeşme için de aynı şeyi söylüyorlar. Çeşmelilerin doğrudan sesinin duyulması gerekiyor. Birlikte örgütlenelim ve karşı çıkalım” diye konuştu. Temsil noktasında bir demokrasicilik yapıldığını ifade eden Kemalbay, İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına da tepki gösterdi.
‘İzmirliler karar verir’
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın ise yarımadaya ilişkin projelerin geçmişe dayandığını ifade ederek Körfez Geçiş Projesi’ni örnek gösterdi. Yalçın, “Burası Çeşme’nin Urla’nın değil, İzmir’in sorunudur. Buraların korunması gerekir. TMMOB’un hazırladığı raporlara bakın. Bu alan birilerine peşkeş çekiliyor. Biz Körfez Geçiş Projesi’nde açtığımız davalar sürecinde yerel yönetimlerden yardım alamadık. Bu projeyi durduramazsak; İzmir yaşanılır bir yer olmaktan çıkacak. Bu durum yarın Karaburun için de geçerli. İzmir’de bir şey yapılacaksa buna İzmirliler karar verir” şeklinde konuştu. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise acele kamulaştırmalar neticesinde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın 61 dönümlük arazisine el konulduğunu hatırlattı. Konuşmaların ardından aktivist Ahmet Güler ise Çeşme Projesi’ne dair bir sunum yaptı.
EKOLOJİ SERVİSİ