Araştırmacılar, 1642 yılında Sarı Irmak’tan taşan suların eski bir imparatorluk başkenti olan Kaifeng’i vurduğunu ve yaşanan felaket sonucu 300 bin kişinin hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı
Çin’in Kaifeng şehrinde yapılan bir araştırma, milattan sonra 1642 yılında meydana gelen sel olayında yaklaşık 300 bin insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı.
Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmada, bilim insanları jeolojik ve arkeolojik kalıntıları inceleyerek, 1642 yaşanan sel olayında Kaifeng şehrinin surların iç kısmında kalan bölgeyi yok ettiğini açığa çıkardı. Yaşanan selde, şehrin ve insanların metrelerce çamura gömüldüğü tarihi dökümanlarla desteklendi.
Araştırmanın başındaki isim olan Fudan Üniversitesi’nden Micheal Storozum, Kaifeng şehrinin sel öncesinde kuşatıldığını ve kuşatmanın etkisiyle şehrin surlarının çökerek sel sularına karşı savunmasız kaldığını ifade etti. Storozum, suyun çıkış yolu bulamadığını bu yüzden de şehir surlarının içinde kalarak büyük bir felakete yok açtığını söyledi.
Çin’in 2’inci büyük nehri olan Sarı Irmak, Çin’in kederi olarak adlandırılıyor. Yüzyıllardır yıkıcı seller üreten Sarı Irmak son 2 bin yılda binden fazla taşmaya neden oldu. Tarihin en ölümcül sel felaketleri olan bu taşkınlarda milyonlarca insan hayatını kaybetti.
Kaifeng şehri, Sarı Irmak’ın güney yakısında kurulmuş bir şehir. Bir zamanlar dünyanın en büyük şehir olan Kaifeng, bazı dönemlerde Çin Hanedanlıklarının başkenti görevini gördü. Son 3 bin yılda Sarı Irmak’tan çıkan taşkınların yaklaşık 40 kez Kaifeng şehrini vurduğu biliniyor. Fakat 1642’de yaşanan sel yıkımı en kötüsü olarak kaydediliyor.
Ayrıca, diğer sellerin aksine 1642’de gerçekleşen sel felaketinin doğal yollarla değil insan müdahalesiyle gerçekleştiği ifade edildi.
Kaifeng’li Yahudiler (Çin: Tarih, Kültür ve Din) Kitabının yazarları Xin Xu ve Rivka Gonen, 6 aylık bir kuşatmanın ardından şehrin daha fazla dayanamayacağını düşünen şehrin yöneticilerinin, nehir suyunu serbest bırakarak kuşatmanın kırılacağı düşüncesiyle sulları serbest bıraktığını ve ardından serbest kalan devasa suyun setleri kırarak şehrin içine dolmaya başladığını anlatıyor. Kitapta ayrıca, 378 bin nüfuslu şehirde 300 binden fazla kişi hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Araştırma sonuçlarının, iklim değişikliğinden kaynaklı suların yükselmesi gibi günümüz benzer olaylarına da ışık tutacağı düşünülüyor.
HABER MERKEZİ