Kendisini ‘çevrecinin daniskası’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kararla 11 ilde toplam 126 yaylanın idam fermanını imzaladı. Bu karar; maden, enerji, turizm vb. etkinliklerle yaylaları yok edecek
Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan karara göre 11 ilde 126 yaylada toplam 14 milyon 92 bin 800 metrekarelik ‘yayla’ yayla olmaktan çıkarıldı. Yayımlanan listede Konya’da 35, Giresun’da 35, Maraş’ta 20, Adana’da 9, Erzurum’da 7, Kütahya’da 7, Trabzon’da 5, Bolu’da 3, Eskişehir’de 3, Kastamonu’da 1 ve Artvin’de 1 olmak üzre 126 yayla bulunuyor. Söz konusu alanlar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17. maddesine dayanarak ‘yayla alanı’ olmaktan çıkarıldı.
Yasa bir felaket
6831 sayılı yasa ile ormanların yağmalanmasının önü açılmıştı. Mutlak koruma alanı olan yaylaların da bu kararla yağmaya açılması dikkat çekti. 6831 sayılı yasa ise şöyle: “Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerinin; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi ve mezarlıkların; devlete ait sağlık, eğitim, adli hizmet ve spor tesisleri ile ceza infaz kurumlarının ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nca izin verilebilir.”
Madenciler bekliyordu
Alınan kararda Giresun’da 35 ve Konya’da 35 yaylanın bulunması bölgelerin tamamen yağmalanacağına işaret ediyor. Giresun’da öne çıkan Kümbet Yaylası, Bektaş Yaylası ve Kulakkaya Yaylası bulunmaktadır. Diğer bilinen yaylalar ise Tamdere Yaylası, Tamzara Yaylası, Karagöl Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Anastos Yaylası’dır. İsmine ulaşamadığımız birçok yayla ile Giresun doğası madencilere tahsis edileceğine yönelik yeterince veri var. Bektaş ve Kulakkaya yaylaları için hazır bekleyen altın madeni girişimleri bu kararı bekliyordu. Giresunlu yurttaşlar bu girişimlere yönelik daha önce ciddi tepkiler göstermişlerdi. Turizm süsüyle tüm yaylalar maden şirketleri için hazır hale getirildi. Karadeniz’de binlerce km boyunca açılan ‘Yeşil yol’ bu amaçla açıldığı ise uzun süredir biliniyor.
Her yer maden sahası
Giresun’un Görele ilçesi Çanakçı Yaylası’nda, 1 ton kapasiteli altın, Şebinkarahisar yaylalarında ise 300 ton kapasiteli uranyum maden rezervi olduğu MTA tarafından duyurulmuştu. Halen işletilen ve genişletme çabaları olan Espiye-Lehnoz’da yaklaşık 2.5 milyon ton bakır, 2 milyon 312 bin ton çinko, Espiye-Kızılkaya’da 5.5 milyon ton kapasiteli, Tirebolu-Harkköy’de 6 milyon ton kapasiteli, Harşit-Köprübaşı mevkinde 10 milyon ton kapasiteli bakır-çinko, pirit ve kurşun yatakları olduğu yine MTA verilerinde görülmekte. Konya’da ise Obruk Platosu doğalgaz depolama alanı olarak değerlendirilmek istendiği buna ilave olarak Yalıhöyük ilçesinde bulunan Yirce Yaylası ve 14 hektar mera alanı Güneş tarlaları olarak işgal edilmek isteniyor. Diğer bölgelerde yok edilecek olan 56 yayla da benzer amaçlarla yok edilecek.
‘Yeşil Yol’
Karadeniz Bölgesi’nde MTA’nın hazırlattığı ve noktasal tespitlerini yaptırdığı maden sahalarını pazarlamak için hızlı adımlar atılıyor. MTA’nın belirlemelerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi; altın, uranyum, bakır, linyit, çinko, betonit, demir, mermer gibi maden yatakları bakımından oldukça zengin kara parçası olma özelliği barındırdığı belirtiliyor. 2016 yılında çıkarılan ilk torba yasa ile maden bölgelerinin altyapı hizmetleri valiliklerce yapılacağı yasallaşmıştı. Yeşil yolun bir tek hedefi olmadığı biliniyor. Yayla turizmi gibi hedefler maden hedefi için bir yan ürün olarak ele alınmaktadır. Turizm iddiası ile otoyol yapılırken halka bu yolu madenler için yapıyoruz denemezdi. Ayder ve Uzungöl’e bakınca turizm faaliyetlerinin doğayı nasıl sömürdüğü ve yok ettiği görülebilmektedir. Ancak yeşil yolun asıl hedefi ve amacının; maden şirketlerine kaç metrede, hangi noktada ve hangi maden var bilgileri ile yapılan altyapılar (yol-enerji-su) eşliğinde şirketlere sunulacağı, konunun uzmanlarınca dile getirilmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ