Kırsal çözülüyor. Tarımda tahribat sürüyor. Üretim girdilerinin fiyatı sürekli yükseliyor. Çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı aynı oranda artmıyor; baskılanıyor. Bu nedenle çiftçiler üretmekten vazgeçiyor, mesleğini terk ediyor.
Üretim girdisinde bağımlıyız
Türkiye üretim girdisi konusunda kendine yeterli değil. Yeterli hale gelmek için de gözle görülür, elle tutulur bir çabası yok. Bakın hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-65’i yem. Türkiye yem hammaddesinde dışa bağımlı. Saman ithalatı bile iktidar muhalefet arasında amansız tartışma konusu olabiliyor. Tohum, mazot, ilaç, gübreye oluk oluk döviz akıyor. Dövizin her artışı çiftçinin beline inen bir kazma işlevi görüyor. Çiftçi yeterince desteklenmiyor. Desteklenmeyen çiftçiler, üretemez duruma geriledi. Bolca konuşuluyor, ama üretim kanallarının açılması için her nedense parmak oynatılmıyor.
Üretme Tüket
“Üretme Tüket” Ali Ekber Yıldırım’ın kitabının adı. Yıldırım; “Üretimden uzaklaştırılan Türkiye, tarımda hemen her ürünü ithal eder duruma geldi. Kendine yeterli olabilecekken tarımda kendini adeta imha ediyor. Bu nedenle ithalat bağımlısı oldu… Türkiye’de yüksek girdi fiyatlarıyla üretim yapan çiftçi, ürününü çoğu zaman maliyetin altında satmak zorunda kalıyor. Üreticide ucuz olan tarım ürünü, tüketiciye pahalıya satılıyor. Birileri üreticinin ve tüketicinin üzerinden para kazanıyor. Tarımı ve kırsalı bekleyen en büyük tehlike, üreticilerin bu vasıflarını yitirecek tüketici konumuna geçmeleri. Bugün köylerde, kırsalda çiftçiler üretimden çekiliyor. Şehirdekiler gibi tüketici konuma geçiyor. Türkiye ne yazık ki bu sürece girdi” diyor, kitabında. Doğru.
Tarım yaşatır, savaş öldürür!
Her ülke için stratejik önemi tartışmasız olan tarımı, her daim takip eden, yazan, uyaran, önerilerde bulunan Ali Ekber Yıldırım’ın “Üretme Tüket” kitabı değerli. Mutlaka okunması gerekli bir eser. Yıldırım, ÜRETME TÜKET “İthalat-Siyaset-Rant Kıskacında Tarım” kitabında, üretmemiz gerektiği konusunda herkesi uyarıyor. Uyarısı yerinde ve gerekli bir ikaz. Evet, üretelim. Üretmeliyiz. Çünkü Tarım Yaşatır, Savaş Öldürür!