İran’da görülen koronavirüs nedeniyle Van’da tedirginliğin her geçen gün arttığına dikkat çeken SES yönetiminden Mehmet Emin Yılmaz, Sınır kapılarını kapatmakla virüsün Van’a gelişinin engellenemeyeceğini söyledi
İran’da koronavirüsü nedeniyle ölümlerin artması üzerine sınır kenti olan Van’da sınır kapıları kapatılarak, tedbirler alınmaya başlandı. Tedirginliğin hakim olduğu kentte, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Yılmaz, virüsten korunmak için alınacak önlemleri, risk altındaki kentte salgına karşı alınan tedbirleri ve kentin ne kadar hazır hale getirildiğini Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’a değerlendirdi.
Herkesi etkileyebilir
Virüsün risk grupları olduğunu belirten Yılmaz, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan grupların risk gurubunda olduğunu söyledi. Virüsün herkesi etkileyebileceğini dile getiren Yılmaz, dünyanın her geçen gün yayılan bir hastalıkla karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.
‘Van’da kesin tanı konulan kişi yok’
Van’da kesin bir tanı konulan kişi olmadığına değinen Yılmaz, sağlık kuruluşlarına sürekli vaka bildiriminin geldiğini dile getirerek, “Geçtiğimiz gün şüpheli bir vaka bildirimi 112’ye yapılmıştı. 112 Acil Servisi’nde bir ekibin korucu ekipmanı olmadığı için çıkmadı ve tutanak yazdı. Evet, sürekli şüpheli vaka bildirimleri oluyor. Sağlık çalışanlarına çağrı yapıyorum; kesinlikle koruyucu ekipmanlarınız yok ise müdahale etmeyin. Sağlık çalışanları için koruyucu ekipmanlar bulundurulması lazım. Sürekli şüpheli vaka bildirimleri oluyor, şuana kadar kesin tanı konulmuş bir olay yok. Ama sağlık çalışanları her şüpheli bildirme karşı şüpheli olarak gerekli şekilde yaklaşması gerekiyor” dedi.
‘Donanımlı yoğun bakımlar olmalı’
Vakaların daha donamlı yerlerde tedavi altına alınması gerektiğini belirten Yılmaz, virüs vakaları için kullanılacağı konuşulan eski Van Askeri Hastane’nin uygun olmadığını söyledi. Yılmaz, “Virüs için bölge hastanesi şuan kullanılıyor. Henüz netleşmeyen bazı şeyler var. Eski askeri hastaneyi belki bir ihtimalle bu hususta kullanmak istiyorlar. Ama binanın durumu ve araç gereçleri olaya müdahale konusunda yeterli değildir. Geçişlerin daha farklı yerlerden, yeni normal acilden değil, başka bir yerden olması gerekiyor. Yatışların da tüm sistemin olduğu donanımlı yoğun bakımlarda olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. .
‘Sınır kapısının kapatılmasıyla virüs engellenmez’
Sınır kapısını kapatmakla virüsün Van’a gelişinin engellenemeyeceğine işaret eden Yılmaz, “Çünkü her gün kaçak yollarla onlarca mülteci Van’a geliyor. Bir kısmı korunma alanına alınabilir. Fakat alınmayanlarda var. Sosyal medya da sürekli bilgi kirliği dolanıyor. Buna karşı Sağlık Bakanlığı sürekli halka bilgi vermeli. Çünkü tedirginlik her geçen gün artığı gibi kirli bilgilerin de dolaşmasına neden oluyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiliyor. Özellikle sağlık müdürlükleri yaşananları halka aktarması lazım” diye belirtti.
Korunmanın yolları
Virüsten korunmanın en temel kuralının hijyen olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Toplu yerden ya da tokatlaşmalarda sonra kesinlikle ellerimizi yıkamalıyız. Su ve sabunla ya da alkol içinde bulunan dezenfekteyle yıkamalıyız. Maskede önerebilir. Özellikle kültürümüzde tokalaşmaktan sonra öpüşmek var. Bu süreçte bundan uzak durmakta fayda var. Sonuç olarak bu virüs, temasla geçen bir virüstür. Kişi ya yüzünüze hapşırmış ya da eline hapşırmıştır. Siz de onun elini sıkmışsınızdır. Bir şekliyle virüsü vücudunuzdaki açık bölgelere götürerek oluşturursunuz. İşte burnunuza, ağzınıza, gözlerinize götürerek bulaştırabilirsiniz. Onun için teması en aza indirmek lazım. Sürekli eller yıkanmalıdır. En önemli şey de dengeli beslenmektir. Doğal ve dengeli beslenmek virüse karşı korunma yöntemlerinde biridir.”
VAN