ABD BaşkanıTrump’ın ilk resmi Hindistan gezisi sırasında alevlenen protestoların dinsel çatışmaya dönüşmesiyle ölü sayısı 37’e yükseldi. Milliyetçi Başbakan Modi 3 gün sonra sükunet çağrısı yapabildi
Hindistan’ın başkenti Delhi’de Müslümanları dışlamakla eleştirilen tartışmalı yeni Vatandaşlık Yasası’nı destekleyenler ve protesto edenler arasında pazartesi gününden bu yana süren çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e yükseldi. Bölgede dörtten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı.
Keşmir’in özerkliğini kaldıran anayasa değişikliği ve sadece Müslüman olmayan göçmenlere vatandaşlık veren yasa yüzünden gerilimin tavan yaptığı Hindistan, buna rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyaretini şova çevirmesinin ardından, başkentte HinduMüslüman çatışması yaşanıyor. Delhi’de yerel medya, bazı Hindu grupların Müslümanları hedef aldıklarını, evlerini ve dükkanlarını yaktıklarını yazdı. Bazı Müslümanlar evlerini terk etti. Kentte iki cami de kundaklandı. Bölgedeki Müslümanların Pazartesi gecesinden bu yana Hindistan Halk Partisi (BJP) üyeleri tarafından saldırıya uğradıkları belirtildi.
İngiliz The Guardian gazetesi de Delhi’de bazı mahallelerde örgütlenen Hinduların camileri korumak için devriye gezdiklerini ve Müslüman komşularına evlerini açtıklarını yazdı. Ölenler arasında hem Müslümanlar hem de Hindular bulunuyor. Bazı kaynaklar ölü sayısının 37’e yükseldiğini yazdı. Olaylarda bir polis de öldü. ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Şubat Pazartesi 25 Şubat salı günkü ilk resmi Hindistan gezisi sırasında alevlenen olaylarda 500 kadar kişi de yaralandı. BBC haberine göre sosyal medyada yayılan görüntülerde sokaklarda elleri sopalı grupların dolaştığı, bazılarının çevreye taş attığı, kundaklanan yerler olduğu görüldü.
‘Dört kişi’ yasağı
Bölgede dörtten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Bazı metro istasyonları kapatıldı. Polis gerginliğin arttığı bölgelere girişlerde kimlik kontrolü yapmaya başladı. Delhi polisi ve iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), olayları ve saldırıları engelleyemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal durumun endişe verici olduğunu belirterek ordunun göreve çağrılması gerektiğini söyledi. Yaşananlardan iktidardaki (BJP’nin lideri Kapil Mishra da sorumlu tutuluyor. Mishra, yeni vatandaşlık yasasını protesto etmek için oturma eylemi yapan göstericileri tehdit etmiş ve ABD Başkanı Trump’ın ülkeden ayrılmasından sonra göstericilerin zor kullanarak dağıtılacağını söylemişti.
Vatandaşlık Yasası
Hindistan’da komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ve aynı konumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakan “vatandaşlık yasasında değişiklik öngören tasarı” kanunlaşmıştı. Pakistan, Bangladeş ve Afganistan gibi yerlerden dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan’da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecekti. Aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutulmuştu. Bir süredir birçok eyallette protestolar vardı. Eylemler Trump’ın ziyareti sırasında çatışmalara dönüştü.
Modi üç gün izledi
Hindu milliyetçisi Narendra Modi ise şiddetin patlamasından 3 gün sonra sükunet çağrısı yaptı. Twitter’dan açıklama yapan Hindistan Başbakanı Modi, “Ulusal karakterimizin temelinde barış ve uyum yatar. Delhi’deki kardeşlerimi, barış ve kardeşliği her daim korumaya çağırıyorum” dedi. Modi, durumu yakından takip ettiğini ve polisin hayatı normale döndürmek için çalıştığını söyledi. Muhalefetteki Kongre partisinin lideri Sonia Gandhi, İçişleri Bakanı Amit Şah’ın istifasını istedi.
1984 olayları
Delhi Yüksek Mahkemesi “Yeni bir 1984’ün yaşanmasına izin vermeyeceklerine” dair açıklama yaptı. 1984’te Delhi’deki Sihlere saldırılar olmuş ve 3 binden fazla kişi katledilmişti.
YENİ DELHİ