BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Türkiye’de hükümeti eleştirelenlerin terörle mücadele adı altında tutuklandıklarını belirtti. Bachelet, TMK’nin muhalifleri bastırmak için kullandığını ve Kavala’nın da bu şekilde tutuklandığını vurguladı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin, İsviçre’deki Cenevre Ofisi’nde başlayan 43’üncü oturumu devam ediyor. Oturumun 3’üncü gününde ülkelerin insan hakları karnesi ele alındı. Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre açılış konuşmasını yapan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, insan hakları alanında yaşanan ihlallerin endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Aralarında Türkiye, Irak, İran, Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Bolivya, ABD ve AB üyesi ülkelerinde olduğu toplam 34 ülkedeki insan hakları ihlallerini ayrı ayrı ele alan Bachelet, koronavirüs ile ilgili olarak da bütün ülkelerin herhangi bir ayrımcılık yapmadan, sağlığa erişim hakkına saygı göstermesi gerektiğini, karantinaya alınan bölgelerdeki insanların haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.
Suriye ordusu ve Rusya’ya eleştiri
Suriye ordusu ve kapalı bir şekilde Rusya’yı sivil bölgeleri bombalamakla suçlayan Bachelet, İdlip, Hama ve Halep bölgesinde son yaşanan bombardımanlarda en az 100 sivilin yaşamını yitirdiğini ve yüz binlerce insanın yerinden edildiğini söyledi. Irak, Şili, Hindistan, Lübnan ve diğer birçok ülkede yaşanan protesto gösterileri ile gösterilere yapılan müdahalelere de değinen Bachelet, Irak’ta protestolara yapılan müdahalelerde dört yüzü aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini, benzer şekilde Şili, Ekvador ve Bolivya’da da yapılan gösterilerde birçok insanın yaralandığını ve öldüğünü ifade etti.
Mülteci politikaları nedeniyle Avrupa ve ABD’yi sert bir dille eleştiren Bachelet, söz konusu ülkelerin ayrımcı politikalara son vermesi çağrısında bulundu.
‘TMK muhaliflere baskı olarak kullanılıyor’
Konuşmasının Türkiye’ye geniş yer veren Bachelet, Gezi Davası kapsamında serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile çoğu tutuklu yargılanan ve aralarında Uluslararası Af Örgütü adına çalışan 11 insan hakları savunucusunun durumuna da dikkat çekti. Türkiye’de iktidarın Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK), muhalif kesimleri bastırmak amacıyla kullandığını dile getiren Bachelet, “Gazeteciler, insan hakları savunucuları, muhalif siyasetçiler tutuklanıyor veya yargılanıyor. Terörle mücadele adı altında hükümeti eleştirenler susturuluyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal ve pratik uygulamalardan derhal vazgeçilmeli ve insan haklarının gelişimini sağlayan çabalar arttırılmalı” dedi.
CENEVRE