10-15 yıldır ABD’de üretilen kaya gazı ve petrolünün yeraltı sularını kirlettiği belgesellere konu oldu. Aynı süreçler Diyarbakır ve Trakya’da da başlamış durumda
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kaya gazı ve kaya petrolü (şeyl) endüstrisi son dönem üretim kapasitelerini büyütmeye başladı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından ilki yayınlanan “Dünya Enerji Yatırımları 2018 (WEI 2018)” raporunda, ABD şeyl endüstrisinin bir dönüm noktasında olduğu ve uzun bir aradan sonra bu yıl ilk defa pozitif bir nakit akışına sahip hale geldiği kaydedildi. ABD’de, kaya gazı ve kaya petrolü üretiminin her zamankinden daha hızlı arttığı belirtiliyor. Rapora göre, 2017 yılında doğal gaz ve petrole yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 716 milyar dolar olurken, bu artışın kaya gazı ve petrolü üretiminden kaynaklandığı belirtiliyor. Geleneksel fosil yakıt yatırımlarının ise, ABD kaya gazı ve petrolü üretiminin tersine azaldığı belirtiliyor. Kaya gazı ve petrolü, yeraltının 2 ila 5 bin metre altına binlerce metreküp suyun içine yüzlerce kimyasal katılarak gerçekleşen bir işlem. Yeraltına basılan sularla karbon kayaçların patlatılması sonucu açığa çıkan gaz ve petrol yukarı alınıyor. Bu işlem sırasında yeraltına basılan yüzlerce zehirli kimyasalın yeraltı sularına karışması sonucu sular kirleniyor. Kirlenen suları kullanan insan ve hayvanlar ise, kanser vb. hastalıklara maruz bırakılırken, çeşmelerden akan sulara ateş tutulduğunda çeşme suyunun yandığı biliniyor. ABD’li bir belgeselcinin çektiği Gasland adlı belgeselde bu gerçekler çıplak gözle gösteriliyor.
Diyarbakır’da da başladı
Türkye’de Diyarbakır ve Trakya’da sondaj çalışmalarıyla başlanan kaya gazı çıkartılması işlemi sonrası bu bölgelerde de yeraltı sularının geri dönülmez biçimde kirleneceği biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ