Siyasi çalkantılar altında seçime giden İran, 1979’dan beri ilk defa en düşük katılımlı seçimini yaşadı. Hamaney düşüşün gerekçesini ‘koronavirüs’e bağlasa da, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizin etkili olduğu belirtiliyor
İran’da Cuma günü gerçekleştirilen 11. Dönem Parlamento ve Uzmanlar Meclisi Seçimleri’ne katılımın yüzde 42 olduğunu açıkladı.
Sonuçlar 23 Şubat’ta İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli tarafından düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Seçimlere katılım oranı 1979 İslam Devrimi’den beri en düşük katılım yüzdesi oldu.
Fazli, seçimde yaklaşık 58 milyon seçmeden 24 milyon 512 bin 404 kişinin oyunu kullandığını, bunun da yüzde 42,57 katılım oranına tekabül ettiğini söyledi. Bir önceki seçimde katılım oranı yüzde 60 civarındayken, başkent Tahran’da katılım oranı yüzde 25’te kaldı.
Hamaney’e göre gerekçe: Koronavirüs
İran Dini Lideri Ali Hamaney, seçimlerin devam ettiği sırada katılımın dini görev olduğu çağrısında bulunmuş, düşük katılımın nedeni de ‘İran düşmanlarının’ koronavirüsle ilgili negatif propagandaları olduğunu iddia etmişti. Hamaney, başta KODAR olmak üzere ülkedeki birçok muhalif grubun boykot kararına değinmedi.
En fazla sandalye muhafazakarlarda
Muhafazakarlar, 290 sandalyeli mecliste en fazla sandalyeyi 219 ile alırken, reformistler 20 sandalye ile en az sandalyeyi alan grup oldu. Bağımsızlar da 35 sandalye kazandı. Muhafazakarlar başkent Tahran’da en az 30 sandalye kazandı.
Ekonomik krizin yansıması mı?
Parlemento seçimlerinin, Hamaney tarafından belirlenen dış politika üzerinde büyük bir etkisinin olmadığı biliniyor. Fakat, 2021’deki başkanlık seçimlerinin erken bir sonucu olarak görülen parlemento seçimlerinden sonra, muhafazakarların dış politikasını daha da sertleştireceği tahmin ediliyor.
ABD’nin 2018 yılında nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a sert ekonomik yaptırımlar uygulaması, ülke içerisinde ciddi huzursuzluklara neden olurken, birçok merkezde protesto eylemleri yaşanmıştı. Eylemlerde, ekonomik kriz ve yolsuzluklara karşı halkın tepkisi ön plana çıkmış, İran rejiminin sert müdahalesi sonucu ise yüzlerce protestosu hayatını kaybetmişti.
Ekonomik krizin yanı sıra İranlı General Kasım Sülaymani’nin ABD tarafından öldürülmesi, ardından İran’ın misilleme amacıyla attığı füzelerin Ukrayna yolcu uçağına isabet etmesi ülkedeki artan gerilimi de tırmandırmıştı.
DIŞ HABERLER