Bu yıl TEOG’un kaldırılmasıyla ilk kez uygulanan Liseye Geçiş Sınavı’nın da değiştirileceği belirtiliyor. AKP döneminde göreve gelen bakanların ilk iş olarak el attığı sınav sisteminde 6. kez yapılacak değişiklik kaygıları beraberinde getirdi
AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca yaz boz tahtasına dönüştürülerek tam 5 defa değiştirilen liseye geçiş sisteminde bir kez daha değişiklik yapılacağı iddia edildi. Her kabine değişikliği sonrası yeni atanan Milli Eğitim bakanlarının sınav sistemlerini beğenmemesi nedeniyle ilk iş olarak bu olaya el atması dikkat çekiyor. En son TEOG’un kaldırılmasının ardından bu yıl ilk kez uygulanan, ancak öğrenci ve velilerin büyük tepkisini çekerken yeni sistem için de değişiklik sinyalleri verildi. Erdoğan tarafından kabineye yeni atanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Böyle sistem olmaz” dediği ve sistemdeki sorunun giderilmesi için komisyon kurduğu belirtildi. İktidarları boyunca eğitim müfredatı üzerinde ciddi oynamalar yapan hükümet, bilimsellikten uzaklaşmakla eleştirilirken, 1998’de uygulanmaya başlanan lise giriş sınavı LGS’nin yerini 2004 yılında Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) aldı. Aynı yıl üniversiteye giriş sınavı ÖSS’de ise soruların stili değiştirildi. Testler SAY-1, SAY-2 gibi farklılaştırıldı.
3 aşamalı sınava geçildi
OKS sistemi, 2009 yılında görevi Hüseyin Çelik tarafından devralan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından değiştirildi ve yerine 3 yıllık Seviye Belirleme Sınavı (SBS) geldi. Buna göre öğrenciler ilköğretimin son üç yılında her sene bir sınava girecek, puanları bu üç sınavın ortalamasına göre belirlenecekti.
4+4+4 tartışmalarla geçti
Bu sistemdeki aksaklıklar da giderilemeyince 2011’de üç aşamalı SBS kaldırılarak adı yine SBS olan tek sınava geçildi. 2012’de ise ilköğretimin yapısı toptan değiştirildi ve 4+4+4 eğitim sistemine geçildi. Eğitimciler bu sistemin imam hatiplerin önünü açtığı, özel okullara da teşvik yapıldığı gerekçeleriyle karşı çıksa da 8 yıllık kesintisiz ilköğretim yapısı, 12 yıllık kesintisiz eğitim yapısına dönüştürüldü. Aynı yıl dershanelerin kapatılmasına da karar verildi.
TEOG da çare olmadı
SBS 2013’te son kez yapıldı ve 2014’den itibaren bunun yerine dönem içi yapılan yazılı sınavlara geçildi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sistemi başladı. Ancak Erdoğan’ın, 15 Eylül 2017’de yaptığı bir açıklamada bu sistemi de yanlış bulduğunu söyledi. Erdoğan’ın bu açıklamasından 2 gün sonra sistem jet hızıyla kaldırıldı.
İmam hatip zorunluluğu!
Erdoğan’ın açıklamasıyla alelacele kaldırılan ancak plansızlıktan dolayı aylarca öğrenci ve velilerin yeni sistemin ne olacağı yönündeki kaygı ve korkuları, Liseye Geçiş Sınavı sistemiyle arttı. Yeni uygulamayla sınav iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Birinci olarak; sınavla öğrenci alan okullara merkezi tercih ve yerleştirme sistemi ile öğrenci yerleştirildi, ikinci olarak da sınavsız öğrenci alacak okullara mahalli yerleştirme sistemi ile kayıt yapılacağı duyuruldu. Ancak mahalli tercihlerde, öğrencilerin istemeseler bile imam hatip liselerine, yerleştirilme ihtimali bulunuyor. Bu yıl ilk kez uygulanan sistemin ne yönde değiştirileceği eğitimciler, öğrenci ve veliler tarafından merakla izleniyor.
HABER MERKEZİ